Heeft een cupje infacol vooraf aan de gastroscopie effect op het verminderen van schuimvorming in de maag?
Upload 27 maart 2023.
Auteurs
Autorisators
In het AMC en de VU gaven de verpleegkundigen voor elke diagnostische gastroscopie op de scopiekamer de patiënt een cupje met infacol om op te drinken. Het doel was om de schuimvorming in de slokdarm en maag te verminderen waardoor afwijkingen in de mucosa beter gezien kunnen worden. Toen de corona pandemie begon werd in de VU geen cupje meer aan de patiënt gegeven. Het cupje infacol zou de kans op hoesten kunnen vergroten en daarmee ook de kans op covid verspreiding. In het AMC werd nog wel gebruik gemaakt van een cupje infacol. Door het verschil tussen het AMC en de VU ontstond de vraag of een cupje infacol vooraf aan de scopie echt de hoeveelheid schuim in de slokdarm en maag verminderd.
Heeft een cupje infacol vooraf aan de scopie effect op het verminderen van schuimvorming in de maag?
Niet ingevuld.
Nog geen resultaten toegevoegd.
Nog geen resultaten toegevoegd.
Nog geen resultaten toegevoegd.
Nog geen resultaten toegevoegd.
Nog geen resultaten toegevoegd.
Keeratichananont S. et al.(1) schreef een RCT en includeerde 121 mensen van 18-80 jaar oud die een diagnostische gastroscopie in een ziekenhuis in Thailand kregen. De infacol groep bestond uit 63 mensen, de placebo groep bestond uit 58 mensen. Groep 1 kreeg 60ml water met 133mg infacol oraal. Groep 2 kreeg 60ml water zonder infacol. Ze kregen dit 15-30 minuten vooraf aan de gastroscopie. Bij groep 1 was er minder schuim te zien in de slokdarm, maag en duodenum. Ook werd hierdoor het endoscopisch beeld beter. De scopie tijd bleef gelijk.
Ahsan M. et al.(2) includeede schreef een RCT en includeerde 173 mensen van 18+ die voor een electieve gastroscopie kwamen. Groep 1 bestond uit 90 mensen en de placebo groep uit 83 mensen. De groepen zijn gelijk verdeeld qua leeftijd en geslacht. De scopie vond plaatst in een ziekenhuis in Iran. 15 tot 30 minuten voor de gastroscopie kregen de patiënten een kauwtablet zonder en daarna 30ml water. Groep 1 kreeg een kauwtablet met 40mg simethicon en groep 2 kreeg een placebo. De scopie duurde gemiddeld 1 minuut korter bij de simethicon groep. Er was minder schuim in de maag bij de simethicon groep dan de placebo groep. In het duodenum was geen significant verschil te zien qua schuim.
Wu L. et al.(3) schreef een sytematic review. Er werden twee artikelen beoordeeld waarvan één RCT. Daarin ging het om 330 patiënten waarvan ook patiënten met een maagresectie. Ze werden onderverdeeld in meerdere groepen. Groep 1 kreeg geen simethicon. Groep 2 kreeg 65 mg in 90 ml water. Groep 3 kreeg 65 mg in 30 ml water. Groep 4 kreeg 195 mg in 90 ml water. Ze kregen dit 15 minuten voor de gastroscopie. In beide artikelen staat beschreven dat simethicon de duur van de scopie verminderd en schuim in zowel maag als duodenum verminderd. Het grootste effect was bij groep 4 en bij patiënten met een maagresectie.
Song M. et al.(4) schreef een RCT en incudeerde 54 mensen die in twee groepen zijn verdeeld. Allebei 27 mensen. Dit onderzoek is uitgevoerd in een ziekenhuis in Shanghai bij mensen van 21 jaar en ouder die voor een diagnostische gastroscopie kwamen. Groep 1 kreeg oraal 5ml water met 100mg simethicon. Groep 2 kreeg water zonder simethicon. Ze kregen dit 30 minuten vooraf aan de scopie. De groep die simethicon kreeg had significant minder schuim in de maag en het duodenum dan de andere groep en de scopie duurde korter. Voor de slokdarm was er geen verschil.
Sun X. et al.(5) schreef een RCT en includeerde 311 mensen van 18+ met een gelijke verdeling van leeftijd en geslacht. In groep 1 zaten 110 mensen, 92 mensen in groep 2 en 109 mensen in groep 3. Groep 1 kreeg 20-30 minuten voor de scopie simethicon. Groep 2 kreeg dit 31-60 minuten vooraf.
Groep 3 kreeg dit >60 vooraf. Groep 2 bleek het minste water en schuim in de maag te hebben.