Heeft het om de zeven dagen verwisselen van een infuuslijn een gelijk of lager (lijn gebonden) infectierisico dan het om de vier dagen verwisselen van een infuuslijn?

Upload 28 september 2022.

Inhoud

Basisgegevens

Auteurs

  • Wim Russcher

Autorisators

  • Anja Bussink

Stap 1: Ask

Klinisch Scenario

PICO

  • P:
  • I:
  • C:
  • O:

De Vraag

Stap 2: Acquire

Tabel van Terminologie

Niet ingevuld.

Zoekacties

Geïncludeerde Studies

  1. Rickard, CM, Marsh, NM, Larsen, EN, McGrail, MR, Graves, N, Runnegar, N, Webster, J, Corley, A, McMillan, D, Gowardman, JR, Long, DA, Fraser, JF, Gill, FJ, Young, J, Murgo, M, Alexandrou, E, Choudhury, MA, Chan, RJ, Gavin, NC, Daud, A, Palermo, A, Regli, A, & Playford, EG. (2021) Effect of infusion set replacement intervals on catheter-related bloodstream infections (RSVP): a randomised, controlled, equivalence (central venous access device)-non-inferiority (peripheral arterial catheter) trial. Lancet (London, England) 397(10283), 1447-1458.
  2. Lucchini, A, Angelini, S, Losurdo, L, Giuffrida, A, Vanini, S, Elli, S, Cannizzo, L, Gariboldi, R, Bambi, S, & Fumagalli, R. (2015) [The impact of closed system and 7 days intravascular administration set replacement on catheter related infections in a general intensive care unit: a before-after study]. Assistenza infermieristica e ricerca : AIR 34(3), 125-33.

Stap 3: Appraise

string(4) "view"

De Methodologie

Stap 3: Appraise

De Methodologie

Studiedesign: .
Methode: Checklist:
Kwaliteit: hoog
Risico op Bias: ernstig
Methodologie

De RCT werd uitgevoerd in 10 Australische ziekenhuizen. Er werd een vergelijking gemaakt tussen het vervangen van infuussystemen om de 7 dagen versus 4 dagen bij 2941 volwassenen en kinderen met een centrale veneuze katheter (CVC) of een perifere arteriële katheter, met als primaire uitkomstmaat katheter-gerelateerde bloedbaaninfecties (KGB’s). Bij infusie met inotropie, lipide vloeistoffen, bloedproducten en chemotherapie werd geëxcludeerd.

Risico op Bias

De RCT werd beoordeeld met behulp van de Meetlat voor interventiestudies uit het Nederlands tijdschrift voor Evidence Based Practice (EBP) en beoordeeld als van hoge kwaliteit. Aandachtpunten zijn o.a. blindering en mogelijke onderrapportage van centrale lijn geassocieerde bloedbaaninfecties.

Studiedesign: .
Methode: Checklist:
Kwaliteit: laag
Risico op Bias: zeer ernstig
Methodologie

De studie werd uitgevoerd op een intensive care van een Italiaans ziekenhuis waarbij bij 2071 patiënten met een CVC, perifere arteriële katheter of Swan Ganz-katheter eerst gedurende 30 maanden het infuussysteem elke vier dagen werd vervangen en vervolgens 30 maanden elke zeven dagen met focus op het aantal KGB’s.

Risico op Bias

De retrospectieve observationele voor-na vergelijkingsstudie werd beoordeeld met behulp van de Meetlat voor cohortonderzoek uit het Nederlands tijdschrift voor EBP en beoordeeld als van zeer matige kwaliteit op basis van o.a. summiere beschrijving van proces, in- en exclusiecriteria, missing data en vertekening.

De Resultaten

In de RCT werd geconcludeerd dat er geen verschil is in KGB’s bij CVC’s: 20 (1,78%) van de 1124 patiënten in de 7-dagen groepen 16 (1,46%) van de 1097 patiënten in de 4-dagen groep (absoluut risico verschil 0,32%, 95%BI −0,73 tot 1,37). Het aantal KGB’s per 1000 katheterdagen bleek niet verschillend: bij 7 dagen 1,36 KGB’s, bij 4 dagen 1,08 KGB’s; hazard ratio (HR) 1,33 (0,69 tot 2,57, p=0,40) en de tijd tot optreden van KGB’s bleek gelijk (p=0,45). Ten opzicht van de 4-dagen groepen had de 7-dagen groepen een gemiddelde kostenbesparing van 324 euro per patiënt. Er werd geconcludeerd dat het veilig is om infuussystemen om de 7 dagen te vervangen. In de tweede studie werden bij patiënten met een CVC in de vierdaagse groep 7 KGB’s per 6227 katheterdagen waargenomen (1,12 per 1000 katheterdagen) en in de zevendaagse groep 9 per 6098 katheterdagen (1,45 per 1000 katheterdagen). Het vervangen van infuuslijnen om de zeven dagen liet geen statistisch significant verschil in infectierisico zien (1,12 versus 1,45, p=0,37). De auteurs concluderen dat vervangen van de infuussystemen om de zeven dagen veilig is en dat het infectiepercentage daarbij niet toeneemt.

Stap 4: Apply

De Conclusie

Wat zegt de evidence?

Wat is het effect van het vervangen van infuuslijnen om de zeven dagen (168 uur) in vergelijking met het vervangen om de vier dagen (96 uur) op katheter-gerelateerde bloedbaaninfecties bij patiënten opgenomen in een ziekenhuis met een infuussysteem voor intraveneuze infusietherapie kan geconcludeerd worden dat er op basis van recente literatuur gesteld kan worden dat het veilig is om bij volwassenen en kinderen (uitgezonderd neonaten) infuussystemen om de 7 dagen i.p.v. om de 4 dagen te vervangen, met uitzondering bij infusie met inotropie, lipide vloeistoffen, bloedproducten en chemotherapie. Aandachtspunt is dat bij beide studies patiënten met een perifeer veneuze venflon niet meegenomen zijn, terwijl dit veelal de grootste groep patiënten op een reguliere verpleegafdeling betreft. Het is echter niet aannemelijk dat de uitkomsten van de geïncludeerde studies niet toepasbaar zullen op patiënten met een perifere veneuze venflon.

De Aanbeveling

Overweeg om bij klinische volwassen patiënten in een ziekenhuis het vervangingsinterval van infuussystemen van vier naar zeven dagen te verlengen.

Stap 5: Assess

De Aanbeveling

Voorstel is om het vervangingsinterval van infuussystemen van vier naar zeven dagen te verlengen; het blijkt veilig, vermindert de verpleegkundige werklast en ziekenhuiskosten. Daarnaast wordt de productie van afval vermindert, waarmee Gelre ziekenhuizen bijdraagt aan het verminderen van de ecologische voetafdruk. Deze CAT zal landelijk gedeeld worden. Alvorens over te gaan tot aanpassen van het bestaande protocol en implementatie op de verpleegafdelingen binnen Gelre ziekenhuizen, zullen de uitkomsten van deze CAT besproken worden met deskundigen infectiepreventie van Gelre ziekenhuizen en met medewerkers van de Medische Technologie van Gelre ziekenhuizen.