Reinigen bloeddrukmanchet ter voorkoming van infecties

Upload 11 mei 2021.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
0 stemmen

Algemene Gegevens

Auteurs

  • Jacqueline Lammes, CC verpleegkundige

Autorisators
Nog geen autorisators.

Stap 1: Ask

Auteurs: Jacqueline Lammes (CC verpleegkundige )
Autorisators: Peter Vink (EBP-expert omni cura ACADEMY)

Klinisch Scenario

Op de afdeling hartbewaking/eerste harthulp (CCU/EHH) in Amsterdam UMC locatie VUmc beschikt iedere patiëntenkamer over een vaste monitor per bed met een bloeddrukmanchet in drie maten. De manchetten worden dagelijks meermalen gebruikt bij dezelfde patiënt of, bij nieuwe opname op de kamer, bij meerdere patiënten.
Het ziekenhuisbeleid geeft aan dat bloeddrukmanchetten dagelijks gereinigd moeten worden. Op de afdeling is echter de afspraak dat bloeddrukmanchetten alleen bij ontslag worden gereinigd met een vochtig vezeldoekje. Ondanks deze afdelingsafspraak zijn er echter regelmatig vlekken op de bloeddrukmanchetten. Collega’s geven aan de manchetten niet altijd te reinigen doordat de werkdruk hoog is, de risico’s naar hun mening gering zijn en dat het niet bij hun werk hoort. Bovendien is het ruwe gedeelte van het klittenband van de bloeddrukmanchet slecht schoon en stofvrij te maken met de schoonmaakdoekjes.
Vanwege zichtbare vlekken vragen verpleegkundigen zich af wat de consequenties zijn van het niet volgens protocol reinigen en/of desinfecteren van de bloeddrukmanchet en of patiënten hierdoor een groter risico op een infectie lopen.
Beoordeling
Maximaal 125 woorden.
Correct taalgebruik.
Onzekerheid duidelijk weergegeven.

PICO

P: Cardiac Care Unit (CCU), Eerste Hart Hulp (EHH), bloeddrukmonitoring, non-invasief
I: reinigen/desinfecteren bloeddrukmanchet
C:
O: (risico op) contaminatie, (risico op) infiectie
Beoordeling
PICO sluit aan bij het klinisch scenario.
PICO is compleet.
Uitkomst is relevant voor de patiënt.
Uitkomst is neutraal geformuleerd.

Vraag

Wat is het effect van het niet volgens protocol reinigen en/of desinfecteren van de bloeddrukmanchet op infectie(risico) bij patiënten op de CCU/EHH?
Beoordeling
De vraag is een voorgrondvraag.
De vraag is concreet.

Stap 2: Acquire

Stap 3: Appraise

Stap 4: Apply

Conclusie

Wat zegt de evidence?

Wat zegt de klinische expertise?

Wat zegt de patiënt/cliënt of diens naasten?

Stap 5: Assess

Bronvermelding

Hulp nodig?

Op zoek naar een EBP-expert om te helpen met het formuleren van een goede vraag? Vraag om advies bij”Kennis Netwerk Evidence-Based Practice” op LinkedIn!

Zelf meer leren?

E-learning

Heb je nog niet eerder een klinische onzekerheid omgezet in een goede (beantwoordbare) onderzoeksvraag? Volg dan onze e-learning ‘EBP Stap 1: Vragen’.
Met behulp van video’s, oefeningen én een eindopdracht met feedback van onze docent leer je een goede vraag te stellen die in de databank direct gebruikt kan worden!

Webinar PICO Perfectie

Van een Klinisch Scenario naar een Beantwoordbare Vraag, dat kan niet zo moelijk zijn toch? Helaas, was dat maar waar. Het maken van een PICO is soms best lastig, vooral als de klinische onzekerheid net niet past binnen het domein ‘therapie’. In dit webinar bespreken we de opbouw van de PICO, de verschillende domeinen (PICO+) en kijken we naar het allermoeilijkste onderdeel: de O.

Hulp nodig?

Op zoek naar een EBP-expert om te helpen met het maken van een goede zoekstrategie? Vraag om advies bij”Kennis Netwerk Evidence-Based Practice” op LinkedIn!

Zelf meer leren?

E-learning

Heb je nog niet eerder een zoekstrategie gebouwd? Volg dan onze e-learning ‘EBP Stap 2: Zoeken – de basis’, ‘EBP Stap 2: Zoeken in PubMed’ of ‘EBP Stap 2: Zoeken in Cochrane Library’.
Met behulp van video’s, oefeningen én een eindopdracht met feedback van onze docent leer je een goede vraag te stellen die in de databank direct gebruikt kan worden!

Het Prachtige PubMed

PubMed heeft haar nieuwe lay-out definitief online gezet, wat een verademing! Wil je even weten waar alles nu zit? Volg dan onze webinar met een korte rondleiding door het nieuwe systeem.

Hulp nodig?

Op zoek naar een EBP-expert om te helpen met het beoordelen van een publicatie? Vraag om advies bij”Kennis Netwerk Evidence-Based Practice” op LinkedIn!

Zelf meer leren?

Heb je nog niet eerder een publicatie beoordeeld op methodologische kwaliteit? Of wil je je kennis weer wat opfrissen? Bij Omni Cura Academy hebben we verschillende e-learnings beschikbaar, zowel over het basisprincipe als de beoordeling van specifieke studiedesigns.