Testwegen bij borstvoeding

Upload 3 februari 2021.

Inhoud

Basisgegevens

Auteurs

  • Thari Horstman

Autorisators

  • Jolanda Maaskant, Verpleegkundig onderzoeker werkzaam bij AMC

Stap 1: Ask

Klinisch Scenario

Op de kinder- en neonatologieafdeling van Gelre ziekenhuizen worden zuigelingen, bij wie het van belang is dat de vochtintake wordt bijgehouden, voor en na de borstvoeding gewogen (testwegen). Het nauwkeurig meten van de borstvoeding is van groot belang bij zieke zuigelingen. Hierdoor kan bijvoorbeeld worden voorkomen dat er wordt bijgevoed met kunstvoeding of dat de zuigeling via een andere wijze de voeding krijgt. Er zijn verschillende standpunten of testwegen nu wel of niet betrouwbaar is voor het inschatten van de melkinname bij zuigelingen.

PICO

  • P: Zuigelingen met voedingsproblemen die borstvoeding krijgen
  • I: Testwegen
  • C: Melkintake
  • O: Overeenstemming

De Vraag

Wat is de betrouwbaarheid van testwegen met betrekking tot de melkintake bij zuigelingen met voedingsproblemen die borstvoeding krijgen?

Stap 2: Acquire

Tabel van Terminologie

Niet ingevuld.

Zoekacties

Zoektermen: infant, newborn, baby, breast feeding, milk, bottle feeding, test weighing, pre- and post breastfeeding, weights, measures, milk intake, drinking, body weight, weight gain.

Geïncludeerde Studies

  1. Haase, B, Barreira, J, Murphy, PK, Mueller, M, Rhodes, J. (2009) The development of an accurate test weighing technique for preterm and high-risk hospitalized infants. Breastfeeding medicine : the official journal of the Academy of Breastfeeding Medicine 4(3), 151-6.

Stap 3: Appraise

De Methodologie

De Resultaten

Haase et al. (2009)

Nog geen resultaten toegevoegd.


Stap 4: Apply

De Conclusie

In twee studies is gebleken dat testwegen betrouwbaar is door gebruik te maken van een standaard protocol bij zuigelingen <40 weken. Een derde studie toont aan dat testwegen geen betrouwbare methode is. Een mogelijke verklaring voor dit verschil is het gebruik van een standaard protocol.

De Aanbeveling

Testwegen is een betrouwbare manier om de intake vast te stellen bij zuigelingen, op voorwaarde dat volgens een standaard protocol gewerkt wordt en een weegschaal wordt gebruikt die in staat is kleine verschillen te meten.

Stap 5: Assess

De Aanbeveling

Er wordt bij verpleegkundigen nagevraagd of het werken volgens een vast protocol haalbaar is. Wanneer het protocol kan worden ingezet op de afdeling kan het testwegen worden gecontinueerd. Wel wordt geadviseerd om te controleren of de weegschaal kleine verschillen nauwkeurig kan vaststellen. Indien het protocol niet kan worden nageleefd, wordt geadviseerd het testwegen niet meer uit te voeren omdat deze meting dan onbetrouwbaar is voor het inschatten van de intake.