Testwegen bij borstvoeding

Upload 3 februari 2021.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
0 stemmen

Algemene Gegevens

Auteurs

 • Thari Horstman, Kinderverpleegkundige

Autorisators
Nog geen autorisators.

Stap 1: Ask

Klinische Onzekerheid

Klinisch Scenario

Op de kinder- en neonatologieafdeling van Gelre ziekenhuizen worden zuigelingen, bij wie het van belang is dat de vochtintake wordt bijgehouden, voor en na de borstvoeding gewogen (testwegen). Het nauwkeurig meten van de borstvoeding is van groot belang bij zieke zuigelingen. Hierdoor kan bijvoorbeeld worden voorkomen dat er wordt bijgevoed met kunstvoeding of dat de zuigeling via een andere wijze de voeding krijgt. Er zijn verschillende standpunten of testwegen nu wel of niet betrouwbaar is voor het inschatten van de melkinname bij zuigelingen.
Beoordeling
Nog niet beoordeeld.

PICO

 • P: Zuigelingen met voedingsproblemen die borstvoeding krijgen
 • I: Testwegen
 • C: Melkintake
 • O:Overeenstemming
Beoordeling
Nog niet beoordeeld.

Vraag

Dit leidde tot de volgende onderzoeksvraag: wat is de betrouwbaarheid van testwegen met betrekking tot de melkintake bij zuigelingen met voedingsproblemen die borstvoeding krijgen?
Beoordeling
Nog niet beoordeeld.

Stap 2: Acquire

Zoekstrategie

Zoektermen: infant, newborn, baby, breast feeding, milk, bottle feeding, test weighing, pre- and post breastfeeding, weights, measures, milk intake, drinking, body weight, weight gain.
1: Medline (PubMed) (01-10-2019)
: 451 hits, waarvan 3 geïncludeerd.

Stap 3: Appraise

Methodologie

Er zijn nog geen publicaties toegevoegd aan deze post.

Resultaten

Er zijn nog geen publicaties toegevoegd aan deze post.

Stap 4: Apply

Conclusie

In twee studies is gebleken dat testwegen betrouwbaar is door gebruik te maken van een standaard protocol bij zuigelingen <40 weken. Een derde studie toont aan dat testwegen geen betrouwbare methode is. Een mogelijke verklaring voor dit verschil is het gebruik van een standaard protocol.

Aanbeveling

Testwegen is een betrouwbare manier om de intake vast te stellen bij zuigelingen, op voorwaarde dat volgens een standaard protocol gewerkt wordt en een weegschaal wordt gebruikt die in staat is kleine verschillen te meten.

Stap 5: Assess

Toepassing in de praktijk.

Er wordt bij verpleegkundigen nagevraagd of het werken volgens een vast protocol haalbaar is. Wanneer het protocol kan worden ingezet op de afdeling kan het testwegen worden gecontinueerd. Wel wordt geadviseerd om te controleren of de weegschaal kleine verschillen nauwkeurig kan vaststellen. Indien het protocol niet kan worden nageleefd, wordt geadviseerd het testwegen niet meer uit te voeren omdat deze meting dan onbetrouwbaar is voor het inschatten van de intake.

Bronvermelding

  Hulp nodig?

  Op zoek naar een EBP-expert om te helpen met het formuleren van een goede vraag? Vraag om advies bij”Kennis Netwerk Evidence-Based Practice” op LinkedIn!

  Zelf meer leren?

  E-learning

  Heb je nog niet eerder een klinische onzekerheid omgezet in een goede (beantwoordbare) onderzoeksvraag? Volg dan onze e-learning ‘EBP Stap 1: Vragen’.
  Met behulp van video’s, oefeningen én een eindopdracht met feedback van onze docent leer je een goede vraag te stellen die in de databank direct gebruikt kan worden!

  Webinar PICO Perfectie

  Van een Klinisch Scenario naar een Beantwoordbare Vraag, dat kan niet zo moelijk zijn toch? Helaas, was dat maar waar. Het maken van een PICO is soms best lastig, vooral als de klinische onzekerheid net niet past binnen het domein ‘therapie’. In dit webinar bespreken we de opbouw van de PICO, de verschillende domeinen (PICO+) en kijken we naar het allermoeilijkste onderdeel: de O.

  Hulp nodig?

  Op zoek naar een EBP-expert om te helpen met het maken van een goede zoekstrategie? Vraag om advies bij”Kennis Netwerk Evidence-Based Practice” op LinkedIn!

  Zelf meer leren?

  E-learning

  Heb je nog niet eerder een zoekstrategie gebouwd? Volg dan onze e-learning ‘EBP Stap 2: Zoeken – de basis’, ‘EBP Stap 2: Zoeken in PubMed’ of ‘EBP Stap 2: Zoeken in Cochrane Library’.
  Met behulp van video’s, oefeningen én een eindopdracht met feedback van onze docent leer je een goede vraag te stellen die in de databank direct gebruikt kan worden!

  Het Prachtige PubMed

  PubMed heeft haar nieuwe lay-out definitief online gezet, wat een verademing! Wil je even weten waar alles nu zit? Volg dan onze webinar met een korte rondleiding door het nieuwe systeem.