A comparison of the effectiveness of azelaic and pyruvic acid peels in the treatment of female adult acne: a randomized controlled trial.

Chilicka, K, Rogowska, AM, Szyguła, R, Dzieńdziora-Urbińska, I, & Taradaj, J. (2020) A comparison of the effectiveness of azelaic and pyruvic acid peels in the treatment of female adult acne: a randomized controlled trial. Scientific reports 10(1), 12612.
Upload 20 april 2023.

Abstract

Mist er iets in de bronvermelding van deze publicatie of wil je de abstract of PICO informatie toevoegen? Gebruik dan de knop hiernaast om de publicatie te bewerken:

Beoordelingen (1)

Kwaliteit:

zeer laag

laag

gemiddeld

hoog

zeer hoog

Risico op bias:

zeer ernstig

ernstig

niet ernstig

Auteurs: Peter Vink, Peter Vink (EBP-expert omni cura ACADEMY), Kimberley, Judith, Kimberly
Autorisators: Peter Vink (EBP-expert omni cura ACADEMY)
Methode: online tool van Omni Cura Academy
Kwaliteit: laag
Risico op bias: zeer ernstig
Methodologie:

Deze RCT heeft tot doel de verschillen in doeltreffendheid van azelaïne- en pyrodruivenzuurpeeling bij de behandeling van acne vulgaris te onderzoeken. Criteria voor deelname waren: vrouwelijk geslacht, 18-25 jaar, geen dermatologische behandeling in de laatste 12 maanden en milde tot matige papulopustulaire acne. Uitkomsten waren symptomen van acne-ernst, afschilfering en vettigheid.

Beoordeling:

Het is een niet goed uitgevoerde RCT, belangrijke aspecten van een RCT (toewijzing, blindering) werden niet gehonoreerd of omschreven. Ook was de inclusiegroep eigenlijk te klein voor de sample size berekening. Geen aanwijzingen van belangenverstrengeling, geen lost-to-follow-up. Daarnaast een beperkte selectiegroep (vrouwen, 18-25 jaar).

Gerelateerd

Inloggen

Je moet ingelogd zijn om een beoordeling te uploaden. Log hieronder in of registreer direct een account!

Nieuw Resultaat

Om resultaten helder en overzichtelijk te krijgen breken we het in stukjes. Je geeft eerst aan voor welke interventie, co-interventie (comparison) en uitkomst je de resultaten toevoegt. Je kunt alleen de onderdelen selecteren die in de PICO of CAT zijn gedefinieerd. Zo voorkom je dat je overbodige resultaten toevoegt. Mis je een interventie of uitkomst? Voeg die dan eerst toe aan de CAT of Klinische Onzekerheid.