Auteurs: Peter Vink (docent, coach omni cura ACADEMY), Henri van Dalen ( Jeroen Bosch Ziekenhuis), Christa Hooijmans ( Jeroen Bosch Ziekenhuis), Tinus Kokx ( Jeroen Bosch Ziekenhuis)
Autorisators: Peter Vink, Femke van Brenk (Seniorverpleegkundige EBP &Scholing Amsterdam UMC)

Klinisch Scenario

Binnen het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) wordt bij een grote groep patiënten dagelijks de vochthuishouding gemonitord. Deze monitoring wordt gedaan door middel van het bijhouden van een vochtbalans en/of door middel van dagelijks wegen. Het bijhouden van een vochtbalans vormt een hoge administratieve last voor de zorgprofessionals en kan vanwege de meting ook minder betrouwbaar zijn. Het wegen is daarentegen een relatief eenvoudige handeling, maar is bij patiënten met verminderde mobiliteit mogelijk moeilijker uitvoerbaar. Bovendien kunnen er vanwege het gebruik van verschillende weegschalen ook meetfouten optreden. De onderzoeksvraag is: "is dagelijks wegen betrouwbaarder dan het bijhouden van een vochtbalans om de vulling status te monitoren bij een patiënt?"

PICO

  • P: patient in het ziekenhuis
  • I: dagelijks wegen
  • C: vochtbalans
  • O: vulling status, overvulling, uitdroging

De Vraag

Wat is het effect van dagelijks wegen, in vergelijking met bijhouden vochtbalans, op de vulling status / overvulling / uitdroging bij patiënten in het ziekenhuis?