CAT: Druppelen bij oorlavage
Upload 20 april 2021.
Auteurs
Autorisators
Nog geen autorisators.
Als verpleegkundige behandelen we intramuraal en extramuraal patiënten die last hebben van oorsmeer middels een oorlavage. Een oorlavage is het uitspuiten van de oren. Oorsmeer is een veel voorkomend probleem. ‘’ Door overtollig, vastzittend oorsmeer kun je last krijgen van pijn, jeuk, oorsuizen, duizeligheid, slechter horen en een verstopt, vol gevoel in de oren.’’ (Gezondheidsnet, sd). Het gebruikelijke advies is om het aanhoudende oorsmeer met een dispergeermiddel te behandelen en na drie dagen de oren uit te spuiten. (olijf) Olie is het meest voorgeschreven dispergeermiddel. Indien je jezelf als patiënt bij de huisarts meld met bovenstaande klachten, dan wordt er meteen gedruppeld, echter met water. Dit wordt een kwartier gefixeerd met een watje. Na dit kwartier vind de oorlavage plaats. Waarom wordt het hier anders gedaan, is water een beter dispergeermiddel voor de behandeling van oorsmeer?
Leidt (I)het eenmalig druppelen van water in de oren, gevolgd door vijftien minuten fixatie door middel van een watje bij (P)patiënten die oorsmeer hebben en hierdoor in aanmerking komen voor oorlavage, in vergelijking met cliënten die volgens de huidige strategie (C)gedurende drie dagen de oren moet druppelen met olie alvorens een oorlavage plaats vindt (O)tot een effectiever resultaat ?
Niet ingevuld.
Door middel van een PICO vraag in combinatie met relevante zoektermen heb ik meerdere databanken geraadpleegd om antwoord te krijgen op mijn onderzoeksvraag. Er is gezocht in PubMed (PubMed, sd), Cochrane (Cochrane, sd) en CINAHL (CINAHL, sd) met verschillende combinaties van (MesH) zoektermen. Hieruit voortvloeiende resultaten hebben ik onderworpen aan in-exclusiecriteria om zo accuraat mogelijk te zoeken. Studies over kinderen werden niet geïncludeerd evenals studies over de verschillen tussen bepaalde medicatie.