Wel of geen lasix rondom bloedtransfusie?
Upload 3 november 2020.
Auteurs
Autorisators
Nog geen autorisators.
Patiënten met hartfalen, nierfunctievermindering en/of uiting van een positieve vochtbalans hebben een risicoprofiel voor Transfusion Associated Circulatory Overload (TACO) (FMS, 2019). Het landelijke Bloedtransfusiebeleid doet de aanbeveling om een lisdiureticum te overwegen bij niet-bloedende patiënten met een risicoprofiel voor TACO (FMS, 2019). Als moment van toedienen wordt de start van de transfusie aanbevolen. In het Groene Hart Ziekenhuis worden door een scala aan specialisten en assistenten – al dan niet in opleiding – bloedtransfusies voorgeschreven. Het hemovigilantieteam merkt een diversiteit aan toepassingen van diuretica rondom bloedtransfusies op. Veelal wordt niet voorafgaand aan een bloedtransfusie een lisdiureticum voorgeschreven, maar tussen meerdere eenheden door of na een eenheid bloed. Tevens komt TACO onder de huidige klinische praktijk nog voor. Onduidelijk is of een lisdiureticum daadwerkelijk effectief is.
Is de toepassing van een lisdiureticum op enig moment rondom een bloedtransfusie effectief om een TACO te voorkomen bij patiënten met een risicoprofiel voor TACO?
Niet ingevuld.
Het zoeken in databanken vond plaats op 7 september 2020. De volgende zoektermen zijn gebruikt: diuretics; diuretic; TACO. Meer of andere zoekwoorden leverden geen toegevoegd resultaat op. Geïncludeerde artikelen zijn gepubliceerd tussen 2015 en 2020. De artikelen zijn gescreend op basis van titel én abstract. Dat leverde vanuit PubMed 6 artikelen op, waarvan vijf daadwerkelijk geschikt om de PICO te benaderen. Cochrane Library resulteerde in zeven zoekresultaten met vijf potentiele bronnen waarvan uiteindelijk drie benaderbaar. Een van deze bronnen werd ook gevonden in de database PubMed. Een zoekactie in CINAHL leverde dezelfde of minder artikelen op. Er volgen naar aanleiding van de geraadpleegde artikelen drie artikelen met behulp van de sneeuwbalmethode (secundair). Deze zijn ten behoeve van de interpretatie toegevoegd, eveneens terug te vinden in de PubMed database.
Kritische beoordeling van de geraadpleegde literatuur is gedaan met behulp van de CRAAP test (Meriam Library, 2010).
Een systematisch review in 2015 heeft alle RCT’s geïncludeerd waarbij patiënten een lisdiureticum werd toegediend rondom bloedtransfusies (Sarai & Tejani, 2015). Dit leverde vier studies met honderd deelnemers op. Furosemide is het enig onderzochte middel in alle studies en er wordt uitgegaan van pretransfusie-toediening. De kwaliteit van de SR zelf is hoog. Niet al deze vier studies werkten met dezelfde uitkomstmaten en twee van deze studies hadden een serieus risico op bias.
Een onderzoeksgroep beoogt een randomized trial die antwoord geeft op de vraag of TACO het beste geëlimineerd wordt door diuretica (Pendergast, et al., 2018; Khandelwal, et al., 2019; Pendergrast, et al., 2019). De drie opeenvolgende onderzoekrapportages beschrijven de beoogde onderzoeksopzet en aanpassingen. De primaire uitkomstmaat is het aantal beoogde deelnemers met als vraag hoeveel tijd daarvoor nodig is het te bereiken. De kwaliteit van deze onderzoeken is hoog en er is geen risico op bias. De onderzoeken benaderen indirect de PICO.
Tussen 2000 en 2010 werd een casestudy gedaan 1074 casussen waarvan 221 gevallen van TACO (Piccin, et al., 2015). 68 procent van de patiënten was boven middelbare leeftijd en er was geen verschil in sekse. Kwaliteit van bewijs is goed en er is geen risico op bias.
In 2016 is een onderzoek naar een checklist gepubliceerd die beoogt het verbeteren van de diureticavoorschriften van pretransfusie diuretica (Tseng, Spradbrow, Cao, Callum, & Lin, 2016). 97 transfusieorders van 68 patiënten en 95 orders van 62 patiënten (respectievelijk interventiegroep en controlegroep) werden bestudeerd. De interventiegroep betreft patiënten met een risicoprofiel voor TACO die diuretica krijgen toegediend en de controlegroep betreft patiënten zonder risicoprofiel voor TACO. Het onderzoek heeft een hoge kwaliteit van bewijs en er is geen risico op bias.
Lin et al. voerden een retrospectieve studie uit, gepubliceerd in 2018. De studie heeft als doel te bepalen hoe gewoonlijk diuretica voorgeschreven worden bij een bloedtransfusie. 200 volwassen patiënten kregen een transfusie in een academisch centrum. Alleen de eerste transfusie-order werd geïncludeerd (Lin, et al., 2018). Het onderzoek heeft een hoge kwaliteit van bewijs; het retrospectieve karakter kan een selectiebias opleveren.