Wat is het effect van white noise en muziek als interventie bij nachtelijke onrust door een delier?

Upload 2 december 2020.

Inhoud

Basisgegevens

Auteurs

  • Marjolein Groeneveld

Autorisators

  • Peter Vink,
  • Jannick vd Linden, verpleegkundige, klinisch epidemioloog werkzaam bij Catharinaziekenhuis

Stap 1: Ask

Klinisch Scenario

PICO

  • P:
  • I:
  • C:
  • O:

De Vraag

Stap 2: Acquire

Tabel van Terminologie

Niet ingevuld.

Zoekacties

Op richtlijnendatabase.nl is de richtlijn ‘Delier bij volwassenen en ouderen’ gevonden, maar deze bron gaf geen antwoord op de vraag. In oktober is in PubMed een smalle zoekstrategie uitgevoerd met de vrije tekst en MeSH termen delirium, nature sounds, music, white noise, acoustic stimulation, noise, psychomotor agitation, restless sleep, nocturnal agitation. Dit leverde 1 systematic review op (1). Een tweede bredere zoekactie op 7 oktober 2020 leverde een tweede bron op. (2)

Geïncludeerde Studies

  1. Sibanda, A, Carnes, D, Visentin, D, & Cleary, M. (2018) A systematic review of the use of music interventions to improve outcomes for patients undergoing hip or knee surgery. Journal of advanced nursing 75(3), 502-516.
  2. Lin, LW, Weng, SC, Wu, HS, Tsai, LJ, Lin, YL, & Yeh, SH. (2018) The Effects of White Noise on Agitated Behaviors, Mental Status, and Activities of Daily Living in Older Adults With Dementia. The journal of nursing research : JNR 26(1), 2-9.
  3. Abraha, I, Rimland, JM, Trotta, FM, Dell'Aquila, G, Cruz-Jentoft, A, Petrovic, M, Gudmundsson, A, Soiza, R, O'Mahony, D, Guaita, A, & Cherubini, A. (2017) Systematic review of systematic reviews of non-pharmacological interventions to treat behavioural disturbances in older patients with dementia. The SENATOR-OnTop series. BMJ open 7(3), e012759.

Stap 3: Appraise

string(4) "view"

De Methodologie

Stap 3: Appraise

De Methodologie

Studiedesign: cohort.
Methode: online tool van omni cura ACADEMY
Kwaliteit: gemiddeld
Risico op Bias: niet ernstig
Methodologie

Het betreft een observationele studie onder de bewoners van zes verpleegtehuizen in Taiwan. Drie centra werden als testgroep aangewezen, drie als controlegroep. Naast agitatie (CMAI) zijn de uitkomstmaten van de studie ook ADL (Barthel index) en cognitief functioneren (MMSE). Deelnemer moesten dagelijks 20 minuten luisteren naar white noise tussen 16 en17 uur gedurende een maand. Het onderzoek is volgens onze beoordeling van redelijke kwaliteit: voor diverse factoren is gecorrigeerd. De minpunten zijn de relatief kleine onderzoekspopulatie en de verdeling testgroep/controlegroep per verpleegtehuis, waardoor de standaardzorg van patiënten kan verschillen.

Risico op Bias

Het onderzoek is volgens onze beoordeling van redelijke kwaliteit: voor diverse factoren is gecorrigeerd. De minpunten zijn de relatief kleine onderzoekspopulatie en de verdeling testgroep/controlegroep per verpleegtehuis, waardoor de standaardzorg van patiënten kan verschillen.

Studiedesign: systematic-review.
Methode: Checklist: cochrane netherlands
Kwaliteit: hoog
Risico op Bias: niet ernstig
Methodologie

De publicatie betreft een SR van 8 RCT’s en 2 quasi-experimentele papers, waarvan 3 RCT’s gericht op het vóórkomen en de ernst van het delier postoperatief. Het betrof volwassen patiënten (leeftijd variërend van 45-85 jaar) met een knie of heupoperatie. De interventie betrof luisteren naar muziek (slaapliedjes, Keltische muziek of meditatieve muziek) via speakers post operatief minstens 3-4 uur per dag.

Risico op Bias

De SR is van redelijke kwaliteit. Niet alle gebruikte RCT’s waren van voldoende omvang, maar waren verder van acceptabele kwaliteit.

Studiedesign: systematic-review.
Methode: Checklist: cochrane netherlands
Kwaliteit: zeer hoog
Risico op Bias: niet ernstig
Methodologie

Het betreft een systematic review van systematic reviews met een meta-analyse. Voor muziektherapie bij personen van 60 jaar en ouder met diagnose dementie en gedragsproblemeatiek werden 6 SR’s gebruikt met een AMSTAR score van 2 tot 7.

Risico op Bias

Het betreft een SR van SR’s, met een goede methodologische opzet.

Stap 4: Apply

De Conclusie

We hebben geen artikelen van voldoende kwaliteit gevonden waarbij patiënten met agitatie bij een delier onderzocht werd op de interventie white noise om de agitatie te verminderen. Kunnen deze twee groepen (delier en dementie) met elkaar vergeleken worden op dit punt? Feit is, dat patiënten met dementie een hoger risico hebben op een delier en dat deze groep patiënten dan ook deel uit maken van de groep patiënten die wij beogen in dit onderzoek.
Het doel van de white noise is ontspanning door geluidsstimulatie en uitfilteren van onverwachte geluiden waardoor de agitatie vermindert. Bij zowel delier als dementie wordt onder andere angst als oorzaak van de agitatie genoemd.
Het gebruik van muziek bij agitatie bij dementie en het gebruik van muziek postoperatief lijkt de kans op een delier significant te verminderen.
Gezien het feit dat muziek geen bijwerkingen heeft, lage kosten, eenvoudig is toe te passen en onze persoonlijke ervaringen in de praktijk zouden wij adviseren deze interventie op te nemen in de standaardzorg.

De Aanbeveling

Gezien het feit dat muziek geen bijwerkingen heeft, lage kosten, eenvoudig is toe te passen en onze persoonlijke ervaringen in de praktijk zouden wij adviseren deze interventie op te nemen in de standaardzorg.
Verder onderzoek naar het gebruik van white noise in de ziekenhuisomgeving bij patiënten met agitatie bij een delier is noodzakelijk om met meer zekerheid te kunnen zeggen of deze interventie een vermindering geeft in de motorische onrust bij een delier.
Tevens is verder onderzoek nodig om het gebruik van muziek als interventie bij vermindering van agitatie bij delier bij andere patiëntencategorieën dan patiënten opgenomen met knie- en heupoperatie te onderzoeken.

Stap 5: Assess

De Aanbeveling

Sinds uitkomen van deze CAT geven de verpleegkundig consulenten geriatrie advies muziek dan wel white noise in te zetten bij onrust. De wijze waarop dit gebeurt is nog niet gestandaardiseerd even als de momenten of de duur van de interventie. Graag zouden wij vervolg onderzoek zien in het meest effectieve gebruik van muziek white noise. Hierbij zoeken we antwoord op de vraag: bij welke patiënten met delier zetten we dit het beste in, op welk moment en op welke wijze.