Wat is het effect van warmte kompressen in vergelijking met koude kompressen op de complicaties bij een patiënt met een subcutaan infuus?
Upload 7 januari 2024.
Auteurs
Autorisators
Tijdens de verzorging van een prematuur geboren baby zie ik dat het infuus subcutaan gelopen heeft. Samen met mij collega verwijderen we het infuus en zien we dat er inmiddels al een grote blaar op het voetje zit. Mijn collega wil het voetje koud verbinden en hoog leggen terwijl ik afvraag of dat de juiste aanpak is. De arts is er juist van overtuigt dat het warm verbonden moet worden. Er blijkt geen duidelijke richtlijn voor te zijn.
Wat is het effect van warmte kompressen in vergelijking met koude kompressen op de complicaties bij een patiënt met een subcutaan infuus?
Niet ingevuld.
Nog geen resultaten toegevoegd.
Nog geen resultaten toegevoegd.
Uit een initiële selectie van 1769 artikelen werden uiteindelijk 27 studies opgenomen, waarin gegevens van 18 studies met in totaal 33 gevallen konden worden geëxtraheerd. Er werden geen klinische trials gevonden; de opgenomen studies bestonden vooral uit casestudies en case series. De studies waren voornamelijk gepubliceerd tussen 2010 en 2021, met een concentratie in de Verenigde Staten. Ze richtten zich voornamelijk op neonaten (67%). De behandelingen werden gecategoriseerd in eerste hulp, medische, chirurgische en verbandinterventies. Eerste hulp, zoals het stoppen van de IV en het verwijderen ervan, was de meest voorkomende interventie. Medische interventies omvatten het gebruik van hyaluronidase, antibiotica en honing. Chirurgische interventies waren onder meer chirurgische punctie en schoonmaak, debridement en huidtransplantatie. Dressings, zoals vochtig gaas en siliconenverbanden, werden veelvuldig gebruikt. De tijd voor wondgenezing varieerde aanzienlijk tussen de studies. Bij neonaten was de mediane wondgenezingstijd 34 dagen (interkwartielafstand [IQR]: 21–60), voor kinderen 25 dagen (IQR: 7–98) en voor adolescenten 276 dagen (IQR: 13–540). Veelvoorkomende symptomen voor behandeling waren zwelling, blaren, pijn, necrose en verkleuring van de huid. Na behandeling werden complicaties zoals littekens, necrose en calcinosis cutis gerapporteerd.
Conclusie van de Studie: De review concludeert dat er een gebrek is aan onderzoek naar extravasatiebeheer in de pediatrie. De meeste studies waren observationeel, en er was geen consensus over behandelmethoden of uitkomsten. Er is behoefte aan verder onderzoek en standaardisatie in het beheer van extravasatieletsels bij kinderen.
De studie heeft geen geschikte gerandomiseerde gecontroleerde trials (RCT’s) of quasi-RCT’s gevonden voor verdere analyse. Daarom konden er geen resultaten of conclusies worden getrokken over de effectiviteit en veiligheid van saline irrigatie, met of zonder hyaluronidase infiltratie, voor de behandeling van extravasatieletsel bij neonaten. De review benadrukt het gebrek aan hoogwaardig bewijs in dit specifieke onderzoeksgebied.