Wat is het effect van medicatie in eigen beheer ten opzichte van ‘directly observed treatment’ op medicatieinname (medicatietrouw) bij patiënten met open pulmonale tuberculose?

Upload 8 november 2023.

Inhoud

Basisgegevens

Auteurs

 • Peter Vink, docent, coach werkzaam bij omni cura ACADEMY

Autorisators
Nog geen autorisators.

Stap 1: Ask

Klinisch Scenario

Directly Observed Treatment (DOT) is wereldwijd afgesproken als het gaat om het innemen van tuberculostatica bij de behandeling van patiënten met open pulmonale tuberculose. Het UMCG streeft naar zelfstandigheid bij het ziekteproces, behandeling en medicatie inname. Een aantal verpleegkundigen van het tuberculosecentrum denken daarom dat de DOT een verouderde behandelingswijze is, omdat de DOT geen zelfstandigheid biedt aan patiënten met open pulmonale tuberculose. De verpleegkundigen vinden dat patiënten hun medicatie in eigen beheer kunnen hebben tijdens de behandeling. De overige verpleegkundigen vinden dat DOT moet blijven op het centrum. Zij vinden dat de DOT niet een verouderde behandelingswijze is.

PICO

 • P: Patiënten met open pulmonale tuberculose
 • I: Medicatie in eigen beheer
 • C: Medicatie onder DOT
 • O: Medicatietrouw, patiënttevredenheid

De Vraag

Wat is het effect van medicatie in eigen beheer ten opzichte van 'directly observed treatment' op medicatieinname (medicatietrouw) bij patiënten met open pulmonale tuberculose?

Geïncludeerde Studies

  Stap 4: Apply

  De Conclusie

  De Aanbeveling

  Stap 5: Assess

  De Aanbeveling