Het gebruik van Heparine Natrium of Natriumchloride 0,9% (NACL) als spoelmiddel in het doorgankelijk houden en afsluiten van een centraal veneuze katheter (CVC).

Upload 13 januari 2021.

Algemene Gegevens

Auteurs:

  • Monique Keijsers

Autorisators:
Nog geen autorisators.

Stap 1: Ask

Auteurs: : Monique Keijsers
Autorisators: : Nog geen autorisators.

Klinisch Scenario

Regelmatig zijn er patiënten, op verpleegafdelingen in het Radboudumc, met een (ongetunnelde) Centraal Veneuze Catheter (CVC). Deze CVC zorgt voor een permanente toegang voor intraveneuze (IV) toediening van medicatie en Totale Parenterale Voeding (TPV). Op de verpleegafdeling wil men het aantal infuuslijnen beperken om mobiliseren te bevorderen. Protocollair wordt binnen het Radboudumc de CVC afgekoppeld met natriumchloride (NaCL 0,9%), en Heparine Natrium. Hiermee blijft de CVC doorgankelijk. Binnen het ziekenhuis wordt de vraag gesteld of dit de juiste manier is.

PICO

  • P: Klinische volwassen patiënt met een CVC.
  • I: CVC afsluiten met NaCL 0,9%.
  • C: CVC afsluiten met Heparine Natrium
  • O: doorgankelijkheid

De Vraag

Is het afsluiten van een CVC met NaCL 0.9% net zo effectief als met Heparine Natrium om de CVC doorgankelijk te houden bij volwassenen?

Stap 2: Acquire

Auteurs: : Monique Keijsers
Autorisators: : Nog geen autorisators.

Zoekstrategie

1: Richtlijnendatabase.nl (16-12-2020)


2: Anders (16-01-2021)
: 2 hits, waarvan 0 geïncludeerd.

3: Cochrane Library (16-12-2020)
: 9 hits, waarvan 2 geïncludeerd.

4: Medline (PubMed) (16-12-2020)
: 27 hits, waarvan 1 geïncludeerd.


In december 2020 is gezocht naar richtlijnen over CVC-zorg op richtlijnendatabase.nl en de richtlijnen databank van de V&VN. Dit leverde geen relevante bronnen op. Bij overige databanken is de volgende zoekstring gehanteerd: (((heparine) OR (heparine[MeSH Terms])) AND (sodium chloride[MeSH Terms] OR "sodium chloride")) AND (central venous catheter[MeSH Terms] OR "central venous catheter"). In Cochrane Library leverde dit 2 systematic reviews (SR) op, waarvan 1 geschikt voor inclusie. (López-Briz, et al., 2018). In PubMed werd een tweede SR gevonden (Zongh, et al., 2017). Tot slot werd in PubMed gezocht naar primaire bronnen sinds de laatste zoekactie uit de SR’s, vanaf 2018, dit leverde geen nieuwe publicaties op.

Stap 3: Appraise

De Methodologie

Stap 4: Apply

De Conclusie

Checklist
Nog niet beoordeeld.

De Aanbeveling

Checklist
Nog niet beoordeeld.

Stap 5: Assess

De Aanbeveling

Checklist
Nog niet beoordeeld.

Bronvermelding