Het gebruik van Heparine Natrium of Natriumchloride 0,9% (NACL) als spoelmiddel in het doorgankelijk houden en afsluiten van een centraal veneuze katheter (CVC).

Upload 13 januari 2021.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
0 stemmen

Algemene Gegevens

Auteurs

 • Monique Keijsers

Autorisators
Nog geen autorisators.

Stap 1: Ask

Auteurs: Monique Keijsers
Autorisators: Nog geen autorisators.

Klinisch Scenario

Regelmatig zijn er patiënten, op verpleegafdelingen in het Radboudumc, met een (ongetunnelde) Centraal Veneuze Catheter (CVC). Deze CVC zorgt voor een permanente toegang voor intraveneuze (IV) toediening van medicatie en Totale Parenterale Voeding (TPV). Op de verpleegafdeling wil men het aantal infuuslijnen beperken om mobiliseren te bevorderen. Protocollair wordt binnen het Radboudumc de CVC afgekoppeld met natriumchloride (NaCL 0,9%), en Heparine Natrium. Hiermee blijft de CVC doorgankelijk. Binnen het ziekenhuis wordt de vraag gesteld of dit de juiste manier is.
Beoordeling
Nog niet beoordeeld.

PICO

P:Klinische volwassen patiënt met een CVC.
I:CVC afsluiten met NaCL 0,9%.
C:CVC afsluiten met Heparine Natrium
O:doorgankelijkheid
Beoordeling
Nog niet beoordeeld.

Vraag

Is het afsluiten van een CVC met NaCL 0.9% net zo effectief als met Heparine Natrium om de CVC doorgankelijk te houden bij volwassenen?
Beoordeling
Nog niet beoordeeld.

Stap 2: Acquire

Auteurs: Monique Keijsers
Autorisators: Nog geen autorisators.
1: Richtlijnendatabase.nl (16-12-2020)


2: Anders (16-01-2021)
: 2 hits, waarvan 0 geïncludeerd.

3: Cochrane Library (16-12-2020)
: 9 hits, waarvan 2 geïncludeerd.

4: Medline (PubMed) (16-12-2020)
: 27 hits, waarvan 1 geïncludeerd.

Beoordeling
Nog niet beoordeeld.
In december 2020 is gezocht naar richtlijnen over CVC-zorg op richtlijnendatabase.nl en de richtlijnen databank van de V&VN. Dit leverde geen relevante bronnen op. Bij overige databanken is de volgende zoekstring gehanteerd: (((heparine) OR (heparine[MeSH Terms])) AND (sodium chloride[MeSH Terms] OR “sodium chloride”)) AND (central venous catheter[MeSH Terms] OR “central venous catheter”). In Cochrane Library leverde dit 2 systematic reviews (SR) op, waarvan 1 geschikt voor inclusie. (López-Briz, et al., 2018). In PubMed werd een tweede SR gevonden (Zongh, et al., 2017). Tot slot werd in PubMed gezocht naar primaire bronnen sinds de laatste zoekactie uit de SR’s, vanaf 2018, dit leverde geen nieuwe publicaties op.

Stap 3: Appraise

Stap 4: Apply

Stap 5: Assess

Bronvermelding

  Hulp nodig?

  Op zoek naar een EBP-expert om te helpen met het formuleren van een goede vraag? Vraag om advies bij”Kennis Netwerk Evidence-Based Practice” op LinkedIn!

  Zelf meer leren?

  E-learning

  Heb je nog niet eerder een klinische onzekerheid omgezet in een goede (beantwoordbare) onderzoeksvraag? Volg dan onze e-learning ‘EBP Stap 1: Vragen’.
  Met behulp van video’s, oefeningen én een eindopdracht met feedback van onze docent leer je een goede vraag te stellen die in de databank direct gebruikt kan worden!

  Webinar PICO Perfectie

  Van een Klinisch Scenario naar een Beantwoordbare Vraag, dat kan niet zo moelijk zijn toch? Helaas, was dat maar waar. Het maken van een PICO is soms best lastig, vooral als de klinische onzekerheid net niet past binnen het domein ‘therapie’. In dit webinar bespreken we de opbouw van de PICO, de verschillende domeinen (PICO+) en kijken we naar het allermoeilijkste onderdeel: de O.

  Hulp nodig?

  Op zoek naar een EBP-expert om te helpen met het maken van een goede zoekstrategie? Vraag om advies bij”Kennis Netwerk Evidence-Based Practice” op LinkedIn!

  Zelf meer leren?

  E-learning

  Heb je nog niet eerder een zoekstrategie gebouwd? Volg dan onze e-learning ‘EBP Stap 2: Zoeken – de basis’, ‘EBP Stap 2: Zoeken in PubMed’ of ‘EBP Stap 2: Zoeken in Cochrane Library’.
  Met behulp van video’s, oefeningen én een eindopdracht met feedback van onze docent leer je een goede vraag te stellen die in de databank direct gebruikt kan worden!

  Het Prachtige PubMed

  PubMed heeft haar nieuwe lay-out definitief online gezet, wat een verademing! Wil je even weten waar alles nu zit? Volg dan onze webinar met een korte rondleiding door het nieuwe systeem.

  Hulp nodig?

  Op zoek naar een EBP-expert om te helpen met het beoordelen van een publicatie? Vraag om advies bij”Kennis Netwerk Evidence-Based Practice” op LinkedIn!

  Zelf meer leren?

  Heb je nog niet eerder een publicatie beoordeeld op methodologische kwaliteit? Of wil je je kennis weer wat opfrissen? Bij Omni Cura Academy hebben we verschillende e-learnings beschikbaar, zowel over het basisprincipe als de beoordeling van specifieke studiedesigns.