Het inventariseren van psychosociale zorg bij de oncologische patiën, die voor een urologische operatie wordt opgenomen, m.b.v. de Lastmeter.

Upload 24 december 2019.

Inhoud

Zoekacties

string(4) "hold"

Stap 3: Appraise

De Methodologie

De gevonden literatuur is op kritische wijze geselecteerd en beoordeeld op methodologische kwaliteit. Hiervoor is er een internationaal instrument gebruikt (Cochrane Nederlands, 2018). Om primaire studies te beoordelen is er gebruikgemaakt van het McMaster beoordelingsformulier voor kwantitatieve studies van Law, Stewart, Pollock, Letss, Bosch en Wetsmorland (2007). Tevens is de evidence bepaald volgens de Level of Evidence Pyramid.

Er zijn 2 artikelen geselecteerd, namelijk:
- Arnaboldi, Riva, Vadilonga, Tadini, Magon & Pravettoni , deze scoorde 11/13 Punten op McMaster
- Tuinman, Gazendam-Donofrio, Hoekstra-Weebers (2008), deze scoorde 11/13 Punten op McMaster

De Resultaten

Aan het onderzoek van Arnaboldi, Riva, Vadilonga, Tadini, Magon & Pravettoni (2016) hebben in totaal hebben 154 patiënten de Lastmeter ingevuld. De meest voorkomende specialismen waarvoor de patiënten chirurgie ondergingen waren borstkanker (42,2%) en urologische chirurgie (16,2%). Van de 154 patiënten die de lastmeter hebben ingevuld geeft 49,9% een score tussen de 1-5 aan op de thermometer en 18,2% een score tussen de 6-7. In totaal geeft 55% van de deelnemers aan minimaal 3 problemen aan op de probleemlijst. Problemen op emotioneel gebied werden het meest aangegeven.

Uit dit onderzoek van Tuinman, Gazendam-Donofrio, Hoekstra-Weebers (2008) is gebleken dat de lastmeter een betrouwbaar instrument is. Vijf items op de probleemlijst waren sterk gerelateerd aan het cijfer op de thermometer, daarnaast zijn dertien items matig gerelateerd, zesentwintig items licht gerelateerd en twee items helemaal niet gerelateerd aan het cijfer op de thermometer. Emotionele controle, nervositeit, pijn en fysieke fitheid lijken een grote rol te spelen bij het toekennen van een cijfer op de thermometer van de lastmeter. Bij patiënten die een vijf of hoger scoorde op de thermometer, wilde aanzienlijk vaker doorverwezen worden voor psychosociale ondersteuning dan patiënten die een cijfer lager dan vijf aangaven. Patiënten die intensief behandeld zijn voor de kanker hebben vaker de behoefte om doorverwezen te woorden dan patiënten die alleen geopereerd zijn. Van alle respondenten wilde 25 (10%) verwezen worden voor psychosociale begeleiding. 54 patiënten (19%) wilde misschien een verwijzing, en 197 (71%) had geen zin om doorverwezen te worden.

Stap 4: Apply

De Conclusie

Het onderzoek van Arnaboldi, Riva, Vadilonga, Tadini, Magon & Pravettoni (2016) en Tuinman, Gazendam-Donofrio, Hoekstra-Weebers (2008) zijn van klinisch belang voor de beroepspraktijk. De resultaten van dit onderzoek geeft antwoord op onze hoofdvraag, wat uiteindelijk het doel is geweest van ons onderzoek. De onderzoeken zijn van toepassing op de oncologische en chirurgische patiënt. Beide artikelen onderzoeken de effectiviteit van het afnemen van de lastmeter bij een chirurgische patiënt. Daarnaast beschrijft het onderzoek van Tuinman, Gazendam-Donofrio, Hoekstra-Weebers (2008) in hoeverre de patiënten uit het onderzoek behoefte hadden aan psychosociale ondersteuning en daarvoor doorverwezen wilde worden.

Aan de hand van de gevonden literatuur kunnen we concluderen dat het afnemen van de lastmeter bij een urologische, oncologische patiënt die geopereerd wordt effectief is en zo inspeelt op de psychosociale hulpvraag. Door het afnemen van de lastmeter komen verschillende lichamelijke, fysieke en praktische problemen naar boven. Daarnaast zorgt de lastmeter ervoor dat de patiënten die behoefte hebben aan psychosociale zorg, doorverwezen kunnen worden. De lastmeter is een betrouwbaar, valide en vooral effectief instrument om toe te passen op een chirurgische afdeling.

De Aanbeveling

Aan de praktijk wordt aanbevolen om voor de operatie van een urologische patiënt, de lastmeter af te nemen en te bespreken en om de verpleegkundigen op de afdeling te scholen omtrent de lastmeter en het correct afnemen hiervan. Er wordt geadviseerd om bij iedere patiënt het nut van psychosociale begeleiding in het ziekenhuis toe te lichten en hen een verwijzing aan te bieden. Het is hierbij van belang dat er onderscheidt gemaakt wordt tussen de oncologische en niet- oncologische patiënt. De aanbevelingen die voortkomen uit dit onderzoek zijn van toepassing op de oncologische patiënt.

Stap 5: Assess

De Aanbeveling

Er is een implementatieplan geschreven voor het implementeren van de Lastmeter vanaf 01/01/2020 op de klinische verpleegafdeling chirurgie II.