Thoraxdrains: transparantie in verzorging
Algemene Gegevens
Auteurs
- Cindy Scholten
Autorisators
Nog geen autorisators.
Stap 1: Ask
Deze vraag is (nog) niet gepubliceerd door de auteur.
Log in als jij de auteur bent en deze vraag wilt bewerken of publiceren.
Stap 2: Acquire
Deze zoekstrategie is (nog) niet gepubliceerd door de auteur.
Log in als jij de auteur bent en deze zoekstrategie wilt bewerken of publiceren.
Stap 3: Appraise
De Methodologie
De zoekactie heeft weinig artikelen opgeleverd waarin specifiek het verschil tussen gaas en folie werd onderzocht. Slechts één kon worden geselecteerd voor deze CAT. De methodologische kwaliteit van deze RCT was laag, doordat de onderzochte groep klein was, patiënten onderling niet vergeleken zijn op persoonlijke kenmerken zoals geslacht, ras en co-morbiditeit en blindering bovendien niet mogelijk was. Onderzoeksdata van twee patiënten waren vernietigd, waardoor deze helaas niet zijn geanalyseerd.
Hoewel de ervaringen positief zijn voor verpleegkundigen en patiënten levert een best practice geen bewijs. Ook in het Albert Schweitzer Ziekenhuis is nog geen onderzoek gedaan naar het effect op infectie en empyeem bij gebruik van folie.
De Resultaten
In de RCT van Blackburn Jones(4) werden 81 cardio thoracale patiënten geïncludeerd. De interventiegroep (n=40) kreeg doorzichtig, ademend waterdicht folie en de controlegroep (n=41) gaas met tape. Het gemiddeld aantal dagen dat de thoraxdrain gebruikt werd was vergelijkbaar tussen beide groepen, folie 3,69 (SD 2,4) en gaas 3,1 (SD 1,267), p=0,296. Het gemiddeld aantal verbandwissels was significant verschillend, respectievelijk 1,13 (SD 0,41) voor folie en 1,58 (SD 0,99) p=0,014 voor gaas. De groepen verschilden niet significant in leeftijd en BMI. Bijna 90% (n=71) van de deelnemers waren van het Kaukasische ras, Latijns-Amerikaanse en Indiaanse patiënten werden alleen geïncludeerd in de experimentele groep. Infectie van de insteekplaats of een empyeem kwam in beide groepen niet voor. Hierop werd geconcludeerd dat het verbinden met folie niet onder doet voor het verbinden met gaas.
Best Practice
Middels een eendaags werkbezoek aan de afdeling longgeneeskunde van het Albert Schweitzer Ziekenhuis te Dordrecht is de praktische toepassing van Tegaderm® bij thoraxdrains bestudeerd. Dit is een afdeling met 32 bedden en 35 verpleegkundigen en hier is tot op heden geen toename van het aantal infecties en/of empyemen waargenomen.
Stap 4: Apply
De Conclusie
Het verbinden van de insteekplaats van een thoraxdrain met doorzichtig, waterdicht, ademend folie is net zo effectief als het verbinden met gaas en tape en resulteert niet vaker in een infectie of empyeem. Hoewel voor beide methoden om de insteekplaats te verbinden onvoldoende wetenschappelijk bewijs is, levert het gebruik van folie in de praktijk veel tijdwinst op voor verpleegkundigen en draagt het bij aan de comfort voor de patiënt, omdat niet iedere dag een verbandwissel hoeft plaats te vinden. Dit kan echter alleen wanneer de insteekplaats geen vocht lekt.
Checklist
Nog niet beoordeeld.De Aanbeveling
Het verbinden van de insteekplaats van thoraxdrains met doorzichtig, waterdicht, ademend folie heeft de voorkeur boven het verbinden met gaas en tape indien de insteekplaats niet lekt.
Checklist
Nog niet beoordeeld.Stap 5: Assess
De Aanbeveling
Het huidige protocol voor het verzorgen van thoraxdrains wordt om deze reden dan ook aangepast. Er zal retrospectief moeten worden onderzocht of het aantal infecties en empyemen bij thoraxdrains verandert na implementatie van het nieuwe protocol.