Mondverzorging met moedermelk bij pasgeborenen.

Upload 1 december 2011.

Let op!

Deze CAT is verouderd. Het is daarom mogelijk dat de conclusie en aanbeveling niet langer up-to-date zijn. 

Help mee met het up-to-date houden van de CAT’s!

Algemene Gegevens

AuteursJolene Boot

Autorisators
Nog geen autorisators.

Stap 1: Ask

Deze vraag is (nog) niet gepubliceerd door de auteur.
Log in als jij de auteur bent en deze vraag wilt bewerken of publiceren.

Stap 2: Acquire

Deze zoekstrategie is (nog) niet gepubliceerd door de auteur.
Log in als jij de auteur bent en deze zoekstrategie wilt bewerken of publiceren.

Stap 3: Appraise

De Methodologie

De Resultaten

Review van Johnstone [1] betreft de relatie van orale mondzorg met bacteriële kolonisatie en incidentie van nosocomiale infectie m.n. Ventilatie geAssocieerde Pneumonie (VAP). Op basis van de gevonden literatuur wordt een richtlijn voor orale mondzorg geïntroduceerd voor kinderen (zonder of met tanden [< en > 6 jaar]). De richtlijn bevat 3 fasen. Orale inspectie, vervolgens mechanische interventies (het actief verwijderen van tandplak en vuil uit de mond door het gebruik van een tandenborstel of dentaswab) en tenslotte farmacologische interventies (gebruik van fluoride in tandpasta, chloorhexidine oplossing gebruiken >6 jaar en water of NaCl <6 jaar, en vaseline voor lipverzorging). De richtlijn is nog niet geëvalueerd. Morris [2] heeft een onderzoek gedaan naar VAP preventieprotocollen voor pasgeborenen met een laag geboortegewicht (LBW) of extreem laag geboortegewicht (ELBW). Vanwege ontbrekende relevante publicaties is naar de praktische ervaringen gekeken en een VAP bundel samengesteld en geïmplementeerd. De richtlijn bestaat uit het hoofdeinde van het bed omhoog, mondzorg, en preventie van aspiratie. Rodriquez [3] deed een literatuurstudie naar de immunologische protectie van moedermelk als deze oropharyngeaal werd toegediend aan ELBW pasgeborenen. De gevonden literatuur ondersteunt de rol van moedermelk als zijnde een immuun therapie voor de ELBW pasgeborene. Er is redelijk bewijs door dieren- en volwassenenonderzoek om de gedachte te ondersteunen dat oropharyngeaal toegediende moedermelk bescherming geeft tegen infecties en de mucosa van de slokdarm kan beschermen wanneer pasgeborenen lang niets per os krijgen. Het toepassen van colostrum in de oropharyngeale holte gebeurt minimaal één keer per dag en in de ideale situatie elke 2-3 uur.

Stap 4: Apply

De Conclusie

Gebaseerd op de uitkomsten van drie reviews kan gesteld worden dat er geen overtuigende evidence bestaat voor de ideale wijze van mondverzorging voor pasgeborenen. De toepassing van moedermelk voor mondverzorging lijkt acceptabel. Bij afwezigheid van moedermelk kan water of NaCl een alternatief zijn. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van een wattenstok of dentaswab. Voor de verzorging van de lippen wordt vaseline aanbevolen.

Checklist
Nog niet beoordeeld.

De Aanbeveling

• De mondverzorging van alle pasgeborenen kan in het licht van de huidige inzichten gedaan worden met behulp van een wattenstok of dentaswab met moedermelk en indien geen moedermelk beschikbaar is, kan aquadest worden gebruikt. De lippen worden met ingesmeerd met witte vaseline.
• Niveau van evidence: C

Checklist
Nog niet beoordeeld.

Stap 5: Assess

De Aanbeveling

De resultaten van deze CAT zullen meegenomen worden in het herziene protocol mondverzorging van pasgeborenen.

Checklist
Nog niet beoordeeld.

Bronvermelding

    1. Johnstone L. Oral Hygiëne Care in the Pediatric Intensive Care Unit: Practice Recommendations, Pediatric Nursing 2010;10:85-97. 2. Morris SC. When Ventilator Associated Pneumonias Haunt Your NICU- One unit’s Story. Neonatal Network 2009;28(1):59-66. 3. Rodriquez N. Oropharyngeal administration of colostrum to ELBW infants: theoretical perspectives. J Perinatology 2009;29:1-7.