Mondverzorging met moedermelk bij pasgeborenen.

Upload 1 december 2011.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
0 stemmen

Let op!

Deze CAT is verouderd. Het is daarom mogelijk dat de conclusie en aanbeveling niet langer up-to-date zijn. 

Help mee met het up-to-date houden van de CAT’s!

Algemene Gegevens

Auteurs

 • redactie werkzaam bij omni cura ACADEMY

Autorisators
Nog geen autorisators.

Stap 1: Ask

Auteurs: redactie ( omni cura ACADEMY)
Autorisators: Nog geen autorisators.

Klinisch Scenario

De verzorging van de mond- en keelholte wordt op dit moment niet eenduidig aangepakt. Een goede mondverzorging is belangrijk om problemen in het mond- en keelholte gebied, zoals infecties of laesies, te voorkomen. Door dergelijke problemen te voorkomen krijgen pasgeborenen minder negatieve prikkels. Op dit moment wordt glycerol gebruikt maar dat gaat uit het apotheek assortiment verdwijnen. Welk middel, ter vervanging van de glycerol moet worden aangeschaft?
Beoordeling
Nog niet beoordeeld.

PICO

P:Pasgeborenen opgenomen in het ziekenhuis
I:Een alternatief product
C:Glycerol 85%
O:Gezond mond-keelholte gebied (incidentie infecties, laesies)
Beoordeling
Nog niet beoordeeld.

Vraag

Beoordeling
Nog niet beoordeeld.

Stap 2: Acquire

Search: Cochrane Library, CINAHL, Pubmed, Invert. Zoektermen: Premature, newborn, infant /Oral hygiene, mouth care/Glycerine, Chlorhexidine, Dentaswabs, Sodium chloride, Breast milk / Hydratation mouth, infections, positive stimulation. Resultaten: vier relevante artikelen gevonden, waarvan drie literatuur reviews (Johntone, Morris en Rodriquez).

Stap 3: Appraise

Samenvatting Resultaten

Review van Johnstone [1] betreft de relatie van orale mondzorg met bacteriële kolonisatie en incidentie van nosocomiale infectie m.n. Ventilatie geAssocieerde Pneumonie (VAP). Op basis van de gevonden literatuur wordt een richtlijn voor orale mondzorg geïntroduceerd voor kinderen (zonder of met tanden [ 6 jaar]). De richtlijn bevat 3 fasen. Orale inspectie, vervolgens mechanische interventies (het actief verwijderen van tandplak en vuil uit de mond door het gebruik van een tandenborstel of dentaswab) en tenslotte farmacologische interventies (gebruik van fluoride in tandpasta, chloorhexidine oplossing gebruiken >6 jaar en water of NaCl <6 jaar, en vaseline voor lipverzorging). De richtlijn is nog niet geëvalueerd. Morris [2] heeft een onderzoek gedaan naar VAP preventieprotocollen voor pasgeborenen met een laag geboortegewicht (LBW) of extreem laag geboortegewicht (ELBW). Vanwege ontbrekende relevante publicaties is naar de praktische ervaringen gekeken en een VAP bundel samengesteld en geïmplementeerd. De richtlijn bestaat uit het hoofdeinde van het bed omhoog, mondzorg, en preventie van aspiratie. Rodriquez [3] deed een literatuurstudie naar de immunologische protectie van moedermelk als deze oropharyngeaal werd toegediend aan ELBW pasgeborenen. De gevonden literatuur ondersteunt de rol van moedermelk als zijnde een immuun therapie voor de ELBW pasgeborene. Er is redelijk bewijs door dieren- en volwassenenonderzoek om de gedachte te ondersteunen dat oropharyngeaal toegediende moedermelk bescherming geeft tegen infecties en de mucosa van de slokdarm kan beschermen wanneer pasgeborenen lang niets per os krijgen. Het toepassen van colostrum in de oropharyngeale holte gebeurt minimaal één keer per dag en in de ideale situatie elke 2-3 uur.

Stap 4: Apply

Conclusie

Gebaseerd op de uitkomsten van drie reviews kan gesteld worden dat er geen overtuigende evidence bestaat voor de ideale wijze van mondverzorging voor pasgeborenen. De toepassing van moedermelk voor mondverzorging lijkt acceptabel. Bij afwezigheid van moedermelk kan water of NaCl een alternatief zijn. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van een wattenstok of dentaswab. Voor de verzorging van de lippen wordt vaseline aanbevolen.

Aanbeveling

• De mondverzorging van alle pasgeborenen kan in het licht van de huidige inzichten gedaan worden met behulp van een wattenstok of dentaswab met moedermelk en indien geen moedermelk beschikbaar is, kan aquadest worden gebruikt. De lippen worden met ingesmeerd met witte vaseline.
• Niveau van evidence: C

Stap 5: Assess

Toepassing in de Praktijk

De resultaten van deze CAT zullen meegenomen worden in het herziene protocol mondverzorging van pasgeborenen.

Bronvermelding

  1. Johnstone L. Oral Hygiëne Care in the Pediatric Intensive Care Unit: Practice Recommendations, Pediatric Nursing 2010;10:85-97. 2. Morris SC. When Ventilator Associated Pneumonias Haunt Your NICU- One unit’s Story. Neonatal Network 2009;28(1):59-66. 3. Rodriquez N. Oropharyngeal administration of colostrum to ELBW infants: theoretical perspectives. J Perinatology 2009;29:1-7.

  Hulp nodig?

  Op zoek naar een EBP-expert om te helpen met het formuleren van een goede vraag? Vraag om advies bij”Kennis Netwerk Evidence-Based Practice” op LinkedIn!

  Zelf meer leren?

  E-learning

  Heb je nog niet eerder een klinische onzekerheid omgezet in een goede (beantwoordbare) onderzoeksvraag? Volg dan onze e-learning ‘EBP Stap 1: Vragen’.
  Met behulp van video’s, oefeningen én een eindopdracht met feedback van onze docent leer je een goede vraag te stellen die in de databank direct gebruikt kan worden!

  Webinar PICO Perfectie

  Van een Klinisch Scenario naar een Beantwoordbare Vraag, dat kan niet zo moelijk zijn toch? Helaas, was dat maar waar. Het maken van een PICO is soms best lastig, vooral als de klinische onzekerheid net niet past binnen het domein ‘therapie’. In dit webinar bespreken we de opbouw van de PICO, de verschillende domeinen (PICO+) en kijken we naar het allermoeilijkste onderdeel: de O.

  Hulp nodig?

  Op zoek naar een EBP-expert om te helpen met het maken van een goede zoekstrategie? Vraag om advies bij”Kennis Netwerk Evidence-Based Practice” op LinkedIn!

  Zelf meer leren?

  E-learning

  Heb je nog niet eerder een zoekstrategie gebouwd? Volg dan onze e-learning ‘EBP Stap 2: Zoeken – de basis’, ‘EBP Stap 2: Zoeken in PubMed’ of ‘EBP Stap 2: Zoeken in Cochrane Library’.
  Met behulp van video’s, oefeningen én een eindopdracht met feedback van onze docent leer je een goede vraag te stellen die in de databank direct gebruikt kan worden!

  Het Prachtige PubMed

  PubMed heeft haar nieuwe lay-out definitief online gezet, wat een verademing! Wil je even weten waar alles nu zit? Volg dan onze webinar met een korte rondleiding door het nieuwe systeem.

  Hulp nodig?

  Op zoek naar een EBP-expert om te helpen met het beoordelen van een publicatie? Vraag om advies bij”Kennis Netwerk Evidence-Based Practice” op LinkedIn!

  Zelf meer leren?

  Heb je nog niet eerder een publicatie beoordeeld op methodologische kwaliteit? Of wil je je kennis weer wat opfrissen? Bij Omni Cura Academy hebben we verschillende e-learnings beschikbaar, zowel over het basisprincipe als de beoordeling van specifieke studiedesigns.