Rehydratie met oral rehydration salt bij gastro-enteritis.

Upload 2 juni 2011.

Inhoud

Basisgegevens

Auteurs

 • redactie

Autorisators
Nog geen autorisators.

Stap 1: Ask

Klinisch Scenario

Er is weer zo’n vlaag aan patiënten met gastro-enteritis. Het beleid is dat alle kinderen starten met orale rehydratie en als het dan echt niet lukt krijgen de kinderen een infuus. Je bent niet zo’n voorstander van een infuus. Ten eerste denk je dat het duurder is, maar eigenlijk vindt je dat geen argument. Je denkt na over andere nadelen van rehydratie via een infuus, je komt op flebitis. Dan denk je over de mogelijke voordelen, rehydreren met een infuus zal vaker lukken (de kinderen kunnen het vocht immers niet weigeren) en misschien liggen de kinderen dan weer korter in het ziekenhuis. Je merkt dat je zowel voor- als nadelen kunt bedenken. Je besluit te gaan zoeken naar een artikel waar ze zoiets voor je op een rijtje hebben gezet.

PICO

 • P: Gedehydreerde kinderen tot 18 jaar met gastro-enteritis
 • I: Oraal vocht toedienen
 • C: Intraveneus vocht toedienen
 • O: Rehydratie, flebitis en opnameduur

De Vraag

Stap 2: Acquire

Tabel van Terminologie

Niet ingevuld.

Zoekacties

Search: gezocht in de Cochrane database en Medline naar systematic reviews (SR’s) en gerandomiseerde klinische studies (RCT’s) (tot maart 2010). Zoektermen: oral rehydration therapy, rehydration therapy diarrhea, dehydration therapy, intravenous gastro-enteritis, gastro-enteritis. Limits: all child: 0-18 years Resultaten: Cochrane SR uit 2006 over rehydratie bij gastro-enteritis bij kinderen[1].

Geïncludeerde Studies

  1. Hartling L, Bellemare S, Wiebe N, et al. ‘Oral versus intravenous rehydration for treating dehydration due to gastroenteritis in children (Review)’. Cochrane Database of Systematic Reviews 2006, issue 3 Art.No: CD004390. DOI:10. 1002/14651858. CD004390.pub2. 2. World health Organisation, ‘Oral Rehydration Salts: WHO/FCH/CAH/06.1’, 2006, www.who.int/child-adolescenthealth/. Geraadpleegd 2 juni 2010

  Stap 3: Appraise

  De Methodologie

  De SR is volgens de Cochrane-methodiek uitgevoerd. De zoekactie, selectie van studies en kwaliteitsbeoordeling zijn adequaat en zijn door twee onafhankelijke onderzoekers uitgevoerd. De heterogeniteit wordt uitgelegd en de oorspronkelijke studies worden helder samengevat.

  Stap 4: Apply

  De Conclusie

  Uit de SR komen verschillende kleine statistisch significante voordelen naar voren voor beide behandelopties, deze worden als nauwelijks klinisch relevant beoordeeld door de auteurs. Verder zijn ze voorzichtig doordat de onderliggende studies matig van methodologische kwaliteit zijn.
  Desalniettemin geven wij het volgende advies: orale rehydratie is de eerste keus in de behandeling van kinderen met milde tot matige uitdroging. Intraveneuze therapie dient gestart te worden als de orale behandeling faalt.
  De voorkeur gaat uit naar ORS met een lage osmolariteit, zoals gedefinieerd door de World Health Organisation². Toevoeging van suiker of siroop om de smaak te veranderen, verandert de osmolariteit en wordt afgeraden.

  De Aanbeveling

  • Bij milde tot matige dehydratie als gevolg van gastro-enteritis wordt als eerste keuze aangeraden om te rehydreren met Oral Rehydration Salt (ORS). Wanneer dit faalt, dient men te starten met intraveneuze rehydratie.
  • Niveau van evidence: A1

  Stap 5: Assess

  De Aanbeveling

  De resultaten van deze CAT hebben niet geleid tot een andere voorkeur of behandelwijze.