High flow nasal cannula oxygen therapy versus non-invasive ventilation for chronic obstructive pulmonary disease with acute-moderate hypercapnic respiratory failure: an observational cohort study.

Sun, J, Li, Y, Ling, B, Zhu, Q, Hu, Y, Tan, D, Geng, P, & Xu, J. (2019) High flow nasal cannula oxygen therapy versus non-invasive ventilation for chronic obstructive pulmonary disease with acute-moderate hypercapnic respiratory failure: an observational cohort study. International journal of chronic obstructive pulmonary disease 14 1229-1237.
Upload 14 augustus 2021.

Abstract

PICO

P:
I: High Flow Nasal Therapy
C: Noninvasive Positive Pressure Ventilation
O: hypercapnie, mortaliteit, huidschade, ademfrequentie, opnameduur, intensive care unit, ventilatie, tolerantie

Mist er iets in de bronvermelding van deze publicatie of wil je de abstract of PICO informatie toevoegen? Gebruik dan de knop hiernaast om de publicatie te bewerken:

Beoordelingen (1)

Kwaliteit:

zeer laag

laag

gemiddeld

hoog

zeer hoog

Risico op bias:

zeer ernstig

ernstig

niet ernstig

Auteurs: Denise Schouten (Intensive Care verpleegkundige )
Autorisators: Kim Henkels-de Lange (Intensive Care verpleegkundige en EBP coach werkzaam OLVG locatie Oost)
Studiedesign:
Checklist: Cochrane Checklist voor Cohort Onderzoek
Kwaliteit: gemiddeld
Risico op bias: niet ernstig
Methodologie:

Het retrospectief cohort onderzoek van Sun J et al. onderzoekt het verschil tussen HFNT en NPPV bij patiënten met een exacerbatie COPD op de Intensive Care. Voor dit onderzoek zijn 82 patiënten geïncludeerd, waarvan er 39 HFNT ontvingen en 43 NPPV.

Beoordeling:

Het onderzoek van Sun J et al. staat laag op de piramide van evidence. Ook is de opzet van het onderzoek niet altijd duidelijk beschreven, hierdoor is de validiteit niet volledig te beoordelen. Echter is de patiëntenpopulatie vergelijkbaar met die van deze CAT, waardoor het een relevant onderzoek is.

Resultaten

Inloggen

Je moet ingelogd zijn om een beoordeling te uploaden. Log hieronder in of registreer direct een account!

Nieuw Resultaat

Om resultaten helder en overzichtelijk te krijgen breken we het in stukjes. Je geeft eerst aan voor welke interventie, co-interventie (comparison) en uitkomst je de resultaten toevoegt. Je kunt alleen de onderdelen selecteren die in de PICO of CAT zijn gedefinieerd. Zo voorkom je dat je overbodige resultaten toevoegt. Mis je een interventie of uitkomst? Voeg die dan eerst toe aan de CAT of Klinische Onzekerheid.