Auteurs: Femke den Hartog, Marieke Smits
Autorisators: Peter Vink (EBP-expert omni cura ACADEMY)
Studiedesign: systematic-review.
Methode: online tool van omni cura ACADEMY
Kwaliteit: hoog
Risico op Bias: niet ernstig
Methodologie
Design: 26 RCT’s werden geïncludeerd.
Patiëntengroep(en): mensen van alle leeftijden met een kortdurende catheter (1 tot 14 dagen) in verschillende settingen (ziekenhuis, verpleeghuis) werden opgenomen. Deelnemers met aangeboren afwijkingen in urologisch systeem werden uitgesloten.
Interventie(s): aantal mogelijkheden werden onderzocht: verschillende tijdstippen (06:00u-22:00u), duur voorafgaand aan het verwijderen, afklemmen voor verwijderen en gebruik van alfablokkers voor verwijderen.
Risico op Bias
Artikel wordt hoog beoordeeld. Volgens de beoordelingslijst komen bijna alle onderdelen in het artikel voor. Alles is duidelijk beschreven. Duidelijke methode. Duidelijke uitkomsten. Enige discussie is dat het artikel van 2007 is, wat de betrouwbaarheid minder maakt.
Auteurs: Simone van Essen
Autorisators: Anja Bussink, Peter Vink (EBP-expert omni cura ACADEMY)
Studiedesign: systematic-review.
Methode: Checklist: Cochrane Checklist voor SR's van RCT's
Kwaliteit: hoog
Risico op Bias: niet ernstig
Methodologie
De systematic review richt zich op de beste strategieën voor het verwijderen van een kortdurende (minimaal één dag en maximaal veertien dagen) blaaskatheter bij volwassenen patiënten. Belangrijkste uitkomstmaat was het aantal rekatheterisaties na het verwijderen van de katheter. Patiënten met congenitale afwijkingen aan het uro/genitale systeem werden niet geïncludeerd. De auteurs van deze systematic review beschrijven de kwaliteit van de primaire studies als wisselend en beschreven beperkingen qua analyses vanwege de beperkt beschikbare informatie en klinische heterogeniteit tussen de onderzoeken.
Risico op Bias
De systematic review uit 2007 is beoordeeld met behulp van de SR-RCTs checklist van Cochrane en beoordeeld als van goede kwaliteit. Alle stappen zijn uitgebreid beschreven en lijken goed navolgbaar.
Auteurs: Peter Vink, Peter Vink (EBP-expert omni cura ACADEMY)
Autorisators: Peter Vink (EBP-expert omni cura ACADEMY)
Studiedesign: afgewezen.
Methode: Checklist:
Kwaliteit: hoog
Risico op Bias: ernstig
Methodologie
Met behulp van een prospectief bijgehouden database van 469 patiënten die een rectale resectie voor kanker ondergingen, werd een retrospectief onderzoek uitgevoerd van alle patiënten bij wie de urinekatheter op POD1 werd verwijderd. Patiënten die 6 uur na verwijdering van de katheter niet konden urineren, werden intermitterende katheterisatie (IOC-groep) en werden vergeleken met patiënten die spontaan plasten (niet-IOC-groep) om risicofactoren voor IOC te bepalen.
Risico op Bias
De methodologie van de studie voldoet aan de meeste van de criteria van de “Checklist for Randomized Controlled Trials” van Joanna Briggs Institute. Het onderzoek had een duidelijke randomisatie, was gestratificeerd om de groepen te vergelijken, had een consistente toepassing van de interventie en de analyses waren op een intention-to-treat basis uitgevoerd. De belangrijkste beperkingen zijn het gebrek aan blindering van de interventie en het feit dat het personeel dat de uitkomsten registreerde op de hoogte was van de groepsindeling, hoewel ze geen onderdeel waren van het onderzoeksteam.