Simethicone for the Preparation before Esophagogastroduodenoscopy.

Ahsan, M, Babaei, L, Gholamrezaei, A, & Emami, MH. (2011) Simethicone for the Preparation before Esophagogastroduodenoscopy. Diagnostic and therapeutic endoscopy 2011 484532.
Upload 13 april 2023.

Abstract

Mist er iets in de bronvermelding van deze publicatie of wil je de abstract of PICO informatie toevoegen? Gebruik dan de knop hiernaast om de publicatie te bewerken:

Beoordelingen (1)

Kwaliteit:

zeer laag

laag

gemiddeld

hoog

zeer hoog

Risico op bias:

zeer ernstig

ernstig

niet ernstig

Auteurs: Emily Al
Autorisators: Jolanda Maaskant
Checklist:
Kwaliteit: hoog
Risico op bias: ernstig
Methodologie:

Het ging om 173 mensen van 18+ die voor een electieve gastroscopie kwamen. Groep 1 bestond uit 90 mensen en de placebo groep uit 83 mensen. De groepen zijn gelijk verdeeld qua leeftijd en geslacht. De scopie vond plaatst in een ziekenhuis in Iran.

Interventie: 15 tot 30 minuten voor de gastroscopie kregen de patiënten een kauwtablet en daarna 30ml water. Groep 1 kreeg een kauwtablet met 40mg simethicon en groep 2 kreeg een placebo.

De scopie duurde gemiddeld 1 minuut korter bij de simethicon groep. Er was minder schuim in de maag bij de simethicon groep dan de placebo groep. In het duodenum was geen significant verschil te zien qua schuim.

Beoordeling:

Het onderzoek van Ahsan M. et al. (2011) voldoet aan bijna alle kwaliteitseisen van het beoordelingsformulier. Echter beschrijft het niet de uitval van patiënten. Hierdoor weet ik niet of er geen patiënten zijn afgevallen of dat het wel is gebeurd maar niet benoemd. Ook dit artikel is wat verouderd en het onderzoek heeft plaats gevonden in Iran. Dat heeft ook mogelijk verschillen met de Nederlandse populatie en kwaliteit van ziekenhuizen. Daarnaast is dit het enige artikel waar geen vloeibare simethicon is gebruikt maar een kauwtablet met simethicon met een slokje water achteraf. Dit is niet wat wij gebruiken in ons ziekenhuis.

Inloggen

Je moet ingelogd zijn om een beoordeling te uploaden. Log hieronder in of registreer direct een account!

Nieuw Resultaat

Om resultaten helder en overzichtelijk te krijgen breken we het in stukjes. Je geeft eerst aan voor welke interventie, co-interventie (comparison) en uitkomst je de resultaten toevoegt. Je kunt alleen de onderdelen selecteren die in de PICO of CAT zijn gedefinieerd. Zo voorkom je dat je overbodige resultaten toevoegt. Mis je een interventie of uitkomst? Voeg die dan eerst toe aan de CAT of Klinische Onzekerheid.