Systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials of Simethicone for gastrointestinal endoscopic visibility.

Wu, L, Cao, Y, Liao, C, Huang, J, & Gao, F. (2010) Systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials of Simethicone for gastrointestinal endoscopic visibility. Scandinavian journal of gastroenterology 46(2), 227-35.
Upload 13 april 2023.

Abstract

Mist er iets in de bronvermelding van deze publicatie of wil je de abstract of PICO informatie toevoegen? Gebruik dan de knop hiernaast om de publicatie te bewerken:

Beoordelingen (1)

Kwaliteit:

zeer laag

laag

gemiddeld

hoog

zeer hoog

Risico op bias:

zeer ernstig

ernstig

niet ernstig

Auteurs: Emily Al
Autorisators: Jolanda Maaskant
Studiedesign:
Checklist:
Kwaliteit: laag
Risico op bias: zeer ernstig
Methodologie:

Er werden 2 artikelen beoordeeld waarvan één RCT. Daarin ging het om 330 patiënten waarvan ook patiënten met een maagresectie. Ze werden onderverdeeld in meerdere groepen.

  • Groep 1 kreeg geen simethicon.
  • Groep 2 kreeg 65 mg in 90 ml water.
    Groep 3 kreeg 65 mg in 30 ml water.
    Groep 4 kreeg 195 mg in 90 ml water.

Ze kregen dit 15 minuten voor de gastroscopie.

In beide artikelen staat beschreven dat simethicon de duur van de scopie verminderd en schuim in zowel maag als duodenum verminderd. Het grootste effect was bij groep 4 en bij patiënten met een maagresectie.

Beoordeling:

Het onderzoek van Wu L. et al. (2011) voldeed aan zeer weinig kwaliteitseisen van het beoordelingsformulier. Het is dan ook als enige geen RCT maar een meta analyse die ook kijkt naar de werking van anti-foam bij andere scopieën zoals coloscopieën en videocapsules. Uiteindelijk waren er slechts twee artikelen die gingen over anti-foam bij een gastroscopie waarvan eentje een RCT was. Er werd weinig over de kwaliteit gesproken en er werden weinig details genoemd. Hierdoor is de informatie erg summier en de kwaliteit niet goed.

Inloggen

Je moet ingelogd zijn om een beoordeling te uploaden. Log hieronder in of registreer direct een account!

Nieuw Resultaat

Om resultaten helder en overzichtelijk te krijgen breken we het in stukjes. Je geeft eerst aan voor welke interventie, co-interventie (comparison) en uitkomst je de resultaten toevoegt. Je kunt alleen de onderdelen selecteren die in de PICO of CAT zijn gedefinieerd. Zo voorkom je dat je overbodige resultaten toevoegt. Mis je een interventie of uitkomst? Voeg die dan eerst toe aan de CAT of Klinische Onzekerheid.