Ahsan et al. (2011) – beoordeling door Emily.

Upload 13 april 2023.

Inhoud

Auteurs: Emily Al (Verpleegkundige Amsterdam UMC)
Autorisators: Jolanda Maaskant

De Beoordeling

Methode: online tool van Omni Cura Academy
Checklist:
Kwaliteit: hoog
Risico op bias: ernstig
Methodologie:

Het ging om 173 mensen van 18+ die voor een electieve gastroscopie kwamen. Groep 1 bestond uit 90 mensen en de placebo groep uit 83 mensen. De groepen zijn gelijk verdeeld qua leeftijd en geslacht. De scopie vond plaatst in een ziekenhuis in Iran.

Interventie: 15 tot 30 minuten voor de gastroscopie kregen de patiënten een kauwtablet en daarna 30ml water. Groep 1 kreeg een kauwtablet met 40mg simethicon en groep 2 kreeg een placebo.

De scopie duurde gemiddeld 1 minuut korter bij de simethicon groep. Er was minder schuim in de maag bij de simethicon groep dan de placebo groep. In het duodenum was geen significant verschil te zien qua schuim.

Beoordeling:

Het onderzoek van Ahsan M. et al. (2011) voldoet aan bijna alle kwaliteitseisen van het beoordelingsformulier. Echter beschrijft het niet de uitval van patiënten. Hierdoor weet ik niet of er geen patiënten zijn afgevallen of dat het wel is gebeurd maar niet benoemd. Ook dit artikel is wat verouderd en het onderzoek heeft plaats gevonden in Iran. Dat heeft ook mogelijk verschillen met de Nederlandse populatie en kwaliteit van ziekenhuizen. Daarnaast is dit het enige artikel waar geen vloeibare simethicon is gebruikt maar een kauwtablet met simethicon met een slokje water achteraf. Dit is niet wat wij gebruiken in ons ziekenhuis.

De Checklist

Gerelateerd

Geef een reactie