Systematic review of systematic reviews of non-pharmacological interventions to treat behavioural disturbances in older patients with dementia. The SENATOR-OnTop series.

Abraha, I, Rimland, JM, Trotta, FM, Dell'Aquila, G, Cruz-Jentoft, A, Petrovic, M, Gudmundsson, A, Soiza, R, O'Mahony, D, Guaita, A, & Cherubini, A. (2017) Systematic review of systematic reviews of non-pharmacological interventions to treat behavioural disturbances in older patients with dementia. The SENATOR-OnTop series. BMJ open 7(3), e012759.
Upload 25 augustus 2021.

Abstract

PICO

P: dementie
I: muziek
C:
O: agitatie

Mist er iets in de bronvermelding van deze publicatie of wil je de abstract of PICO informatie toevoegen? Gebruik dan de knop hiernaast om de publicatie te bewerken:

Beoordelingen (2)

Kwaliteit:

zeer laag

laag

gemiddeld

hoog

zeer hoog

Risico op bias:

zeer ernstig

ernstig

niet ernstig

Auteurs: Marjolein Groeneveld
Autorisators: Peter Vink (EBP-expert omni cura ACADEMY), Jannick vd Linden (verpleegkundige, klinisch epidemioloog Catharinaziekenhuis)
Studiedesign:
Checklist: cochrane netherlands
Kwaliteit: zeer hoog
Risico op bias: niet ernstig
Methodologie:

Het betreft een systematic review van systematic reviews met een meta-analyse. Voor muziektherapie bij personen van 60 jaar en ouder met diagnose dementie en gedragsproblemeatiek werden 6 SR’s gebruikt met een AMSTAR score van 2 tot 7.

Beoordeling:

Het betreft een SR van SR’s, met een goede methodologische opzet.

Auteurs: Peter Vink (EBP-expert omni cura ACADEMY)
Autorisators: Peter Vink (EBP-expert omni cura ACADEMY)
Studiedesign:
Methode: online tool van Omni Cura Academy
Kwaliteit: hoog
Risico op bias: niet ernstig
Methodologie:

Dit is een wat vreemde studie omdat het een systematic review van systematic reviews betreft. Ze beoordeling de kwaliteit van de verschillende studies onderling, maar presenteren alleen de AMSTAR score van de SR’s.

Beoordeling:

Het risico op bias van de onderliggende studies van die SR’s is niet helemaal duidelijk. De auteurs geven aan dat ze de uitkomsten gaan beoordelen via GRADE, maar de publicatie hiervan heb ik nog niet kunnen vinden.

Resultaten

“De SR van Abraha, et al wordt gebruik gemaakt van 6 SR’s, waarbij rekening is gehouden met de methodologische kwaliteit. Door de data te poolen kan de conclusie getrokken worden dat muziek (op diverse manieren toegepast) een positief effect heeft op agitatie bij patiënten met dementie in diverse settings: Muziektherapie is effectief in het reduceren van agitatie en angst. Diverse meetinstrumenten zijn hiervoor gebruikt (bv NPI, BPRS, CMAI) Om deze uitkomsten te kunnen vergelijken is gebruik gemaakt van de SMD. Uitkomsten in geval van agitatie: (SMD, 0,49; 95% Cl -0,82 to -0,17; p= 0,003) en angst: ( SMD, 0,64; 95% Cl -1,05 to -0,24, p=0,002)”

Inloggen

Je moet ingelogd zijn om een beoordeling te uploaden. Log hieronder in of registreer direct een account!

Nieuw Resultaat

Om resultaten helder en overzichtelijk te krijgen breken we het in stukjes. Je geeft eerst aan voor welke interventie, co-interventie (comparison) en uitkomst je de resultaten toevoegt. Je kunt alleen de onderdelen selecteren die in de PICO of CAT zijn gedefinieerd. Zo voorkom je dat je overbodige resultaten toevoegt. Mis je een interventie of uitkomst? Voeg die dan eerst toe aan de CAT of Klinische Onzekerheid.