Auteurs: : Rachel Nijenhuis (Verpleegkundige BN Gelre Ziekenhuizen)
Autorisators: : Peter Vink (EBP-expert omni cura ACADEMY), Anja Bussink (Adviseur EBP Gelre Ziekenhuizen), Tjard Schermer (Wetenschapsadviseur Gelre Ziekenhuizen)

Klinisch Scenario

Landelijk komen er steeds meer diagnoses darmkanker naar voren. Eén van de behandelingen van darmkanker is een operatie. Bij darmchirurgie kunnen er complicaties optreden zoals, naadlekkage, perforatie of een ileus. Als verpleegkundige wil je het risico op complicaties verkleinen. Binnen het verpleegkundig team van de darmchirurgie in Gelre Ziekenhuizen, locatie Apeldoorn, wordt er gesproken over het gebruik van kauwgom. Er wordt gezegd dat kauwgom kauwen invloed zou hebben op het voorkomen van een postoperatieve ileus. Maar er zijn ook twijfels of het echt wel helpt. Deze klinische onzekerheid heeft geleid tot de volgende vraag. Wat is het effect van postoperatief kauwgom kauwen op het ontstaan van een postoperatieve ileus na een darmoperatie i.v.m. kanker?

PICO

  • P: Postoperatieve patiënt na een darmoperatie vanwege darmkanker
  • I: kauwgom kauwen
  • C: geen kauwgom kauwen
  • O: (kans op) ileus

De Vraag

Wat is het effect van postoperatief kauwgom kauwen tegenover geen kauwgom kauwen op het risico van een ileus na een darmoperatie bij darmkankerpatiënten?