Wat is het effect van het niet volgens protocol reinigen en/of desinfecteren van de bloeddrukmanchet op infectie(risico) bij patiënten op de CCU/EHH?

Upload 19 juli 2021.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
0 stemmen

Stap 1: Ask

Auteurs: Jacqueline Lammes (CC verpleegkundige )
Autorisators: Peter Vink (EBP-expert omni cura ACADEMY)

Klinisch Scenario

Op de afdeling hartbewaking/eerste harthulp (CCU/EHH) in Amsterdam UMC locatie VUmc beschikt iedere patiëntenkamer over een vaste monitor per bed met een bloeddrukmanchet in drie maten. De manchetten worden dagelijks meermalen gebruikt bij dezelfde patiënt of, bij nieuwe opname op de kamer, bij meerdere patiënten.
Het ziekenhuisbeleid geeft aan dat bloeddrukmanchetten dagelijks gereinigd moeten worden. Op de afdeling is echter de afspraak dat bloeddrukmanchetten alleen bij ontslag worden gereinigd met een vochtig vezeldoekje. Ondanks deze afdelingsafspraak zijn er echter regelmatig vlekken op de bloeddrukmanchetten. Collega’s geven aan de manchetten niet altijd te reinigen doordat de werkdruk hoog is, de risico’s naar hun mening gering zijn en dat het niet bij hun werk hoort. Bovendien is het ruwe gedeelte van het klittenband van de bloeddrukmanchet slecht schoon en stofvrij te maken met de schoonmaakdoekjes.
Vanwege zichtbare vlekken vragen verpleegkundigen zich af wat de consequenties zijn van het niet volgens protocol reinigen en/of desinfecteren van de bloeddrukmanchet en of patiënten hierdoor een groter risico op een infectie lopen.
Beoordeling
Maximaal 125 woorden.
Correct taalgebruik.
Onzekerheid duidelijk weergegeven.

PICO

P: Cardiac Care Unit (CCU), Eerste Hart Hulp (EHH), bloeddrukmonitoring, non-invasief
I: reinigen/desinfecteren bloeddrukmanchet
C:
O: (risico op) contaminatie, (risico op) infiectie
Beoordeling
PICO sluit aan bij het klinisch scenario.
PICO is compleet.
Uitkomst is relevant voor de patiënt.
Uitkomst is neutraal geformuleerd.

Vraag

Wat is het effect van het niet volgens protocol reinigen en/of desinfecteren van de bloeddrukmanchet op infectie(risico) bij patiënten op de CCU/EHH?
Beoordeling
De vraag is een voorgrondvraag.
De vraag is concreet.

Gerelateerd

Geef een reactie